Asociaţia Jurnaliştilor Europeni: Jandarmii au folosit violenţa neprovocat

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

După reprimarea protestatarilor de către trupele de Jandarmi, din seara de vineri 10 august, se înmulţesc reacţiile organizaţiilor internaţionale de monitorizare a libertăţii presei.

Asociaţia Jurnaliştilor Europeni, cu statut UNESCO şi la Consiliul Europei, atrage atenţia organismelor europene asupra traiectoriei bizare a Guvernului român.

"Asociaţia Jurnaliştilor Europeni condamnă cu fermitate comportamentul poliţiei române care a folosit violenţă neprovocată şi neîngrădită împotriva jurnaliştilor români şi străini în timpul ciocnirilor violente dintre poliţişti şi protestatarii antiguvernamentali din Bucureşti, în seara zilei de vineri, 10 august. Cameramanul ORF, Robert Reinprecht, a fost bătut cu asprime de poliţia anti-revoltă, iar colegul său reporterul Ernst Gelegs a fost hărţuit şi împins într-un zid. Corespondentul Deutsche Welle, Cristian Ştefănescu, s-a plâns că a fost atacat în mod arbitrar şi brutal". Rapoartele susţin că mai mulţi jurnalişti români au fost identificaţi, insultaţi şi agresaţi, în ciuda faptului că s-au legitimat clar ca membri ai mass-media".

Numeroase materiale video ilustrează că jandarmii s-au comportat ca o forţă de represiune, încercând deseori să oprească documentarea abuzurilor comise, interzicând publicului şi chiar jurnaliştilor să filmeze. Caracterul sistematic al acestui gen de abuzuri ar putea ridica posibilităţi serioase că incidentele nu reprezintă un abuz punctual al vreunui jandarm care acţionează abuziv, ci sunt rezultatul unui ordin primit înaintea sau în timpul violenţelor de vineri,10 august.

"AEJ remarcă faptul că preşedintele României, Klaus Iohannis, a condamnat acţiunile poliţiei şi a cerut ministerului de interne să explice modul în care a tratat situaţia. Multe mii de protestatari au participat la demonstraţie pentru a cere demisia guvernului ca urmare a modificărilor aduse legii, ceea ce va face mai dificilă urmărirea cazurilor de corupţie".

AEJ solicită autorităţilor române să investigheze şi să aducă în faţa justiţiei responsabilii şi să se asigure că ofiţerii respectă siguranţa jurnaliştilor şi dreptul lor de a raporta.

AEJ nu este singura organizaţie internaţională de monitorizare a libertăţii presei. Reporteri Fără Frontiere a emis de asemenea un comunicat în care condamnă abuzurile sistematice comise de Jandarmerie în timpul represiuni din 10 august şi întreabă Guvernul dacă a plănuit sabotarea presei la protest.