Reporteri Fără Frontiere întreabă dacă Guvernul a plănuit sabotarea presei la protest

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

După protestele de la Bucureşti, din 10 august, în urma mulţimii de materiale video care documentează ploaia de abuzuri comise sistematic de Jandarmerie, devine evident şi pentru asociaţiile internaţionale de jurnalişti că Puterea a dorit intimidarea presei.

Numeroşi jurnalişti au fost agresaţi, iar unii dintre ei chiar răniţi, organizaţia Reporteri Fără Frontiere (RSF) condamnând violenţa forţelor de ordine contra unui număr de aproximativ 15 jurnalişti.

"Faptul că jandarmii au atacat mulţi jurnalişti sugerează că au încercat deliberat să împiedice publicul să fie informat în legătură cu felul în care au intervenit împotriva manifestanţilor", transmite ActiveWatch, organizaţia parteneră a RSF în România. "Atacarea jurnaliştilor este obiceiul Camorrei, incompatibil cu o instituţie de aplicare a legii, dintr-un stat membru UE", adaugă organizaţia.

De asemenea, RSF întreabă dacă au fost date ordine pentru a împiedica jurnaliştii să-şi facă treaba şi subliniază că actele de violenţă împotriva presei "sunt nevrednice pentru un stat membru UE".

Ambele organizaţii cer forţelor de securitate să publice instrucţiunile pe care le-au dat personalului lor despre cum să acţioneze faţă de jurnaliştii care acoperă evenimente publice şi sancţiunile ce trebuie să fie aplicate atunci când ordinele nu sunt respectate.

RSF nu este singura organizaţie internaţională care a protestat împotriva modului brutal în care Jandarmeria a operat vineri. Luni, Amnesty Internaţional le-a cerut autorităţilor din România să investigheze acuzaţiile ce privesc acţiunile violente ale Jandarmeriei şi s-a declarat îngrijorată de informaţiile conform cărora forţele de ordine au folosit într-un mod disproporţionat substanţe chimice iritante la protestul din 10 august.

Jurnalişti de la Epoch Times România, ORF, Hotnews, Realitatea, Digi 24, Deutsche Welle, Agerpres, Casa Jurnalistului, Documentaria.ro au fost victime ale violenţelor fizice sau verbale ale jandarmilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe