USR: Instituţia Jandarmeriei a devenit o agenţie de ştiri false

Mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei, 10 august, 2018, Bucureşti
Mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei, 10 august, 2018, Bucureşti (Mihut Savu / Epoch Times)

Partidul USR acuză Jandarmeria de dezinformare în dosarul mitingului diasporei de pe 10 august.

Într-un comunicat remis redacţiei, Uniunea Salvaţi România "reclamă că Jandarmeria s-a transformat în ultimele zile într-o agenţie de ştiri false şi face un apel către reprezentanţii instituţiei de a opri dezinformarea şi manipularea cetăţenilor."

"Jandarmeria a intrat într-o spirală a minciunilor care servesc propaganda partidului-stat PSD. Instituţia a devenit nu doar instrumentul de represiune al PSD dar şi instrumentul de propagandă al acestora. Este tipic unor regimuri autoritare ca organisme militare să fie implicate în represiune şi dezinformare”, a declarat Dan Barna, preşedintele USR.

De la protestul din 10 august până astăzi, reprezentanţii Jandarmeriei se contrazic în declaraţii, iar cetăţenii asistă la un spectacol al dezinformării. Prima minciună a instituţiei a fost referitoare la starea de sănătate a femeii jandarm care a fost agresată în Piaţa Victoriei. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei anunţa sâmbătă că Ştefania că ar putea rămâne paralizată, deşi femeia jandarm a plecat pe picioarele ei de la miting.

Minciunile au continuat cu informaţia potrivit căreia toată operaţiunea a fost supravegheată de un procuror militar. Parchetul militar a dezminţit, un procuror militar se afla întâmplător în Piaţa Victoriei şi s-a autosesizat. Jandarmeria a minţit şi în privinţa jurnaliştilor, precizând că au părăsit zona de siguranţă şi nu aveau legitimaţiile la vedere şi de aceea au fost agresaţi de jandarmi, deşi numeroasele înregistrări apărute în spaţiul public au demonstrat contrariul.

Jandarmii se contrazic şi în privinţa ordinului de intervenţie. Purtătorul de cuvânt al instituţiei Marius Militaru a declarat că ordinul a fost semnat de Prefectul Capitalei la ora 23:11, iar coordonatorul operaţiunii jandarmilor Laurenţiu Cazan a precizat că ordinul a fost semnat de Prefect la ora 20:00.

Instituţia s-a decredibilizat şi când a afirmat că jandarmii au atenţionat mulţimea cu mesaje sonore şi luminoase, în condiţiile în care numeroşi cetăţeni care au fost prezenţi în stradă nu au auzit aceste mesaje.

Tot o afirmaţie falsă este şi cea potrivit căreia jandarmii nu au putut extrage instigatorii pentru că lumea nu îi izola. USR transmite că datoria celor 1.000 de jandarmi prezenţi la protest era de a găsi o soluţie pentru a îndepărta un grup restrâns de instigatori, nu era datoria cetăţenilor prezenţi la protest.

USR mai atrage atenţia asupra altei dezinformări, aceea că jandarmeria a acţionat gradual şi proporţional. Din transmisiunile televiziunilor şi ale numeroaselor înregistrări apărute în spaţiul public se vede clar că intervenţia a fost bruscă şi brutală.

Având în vedere toate dezinformările, USR conchide că instituţia Jandarmeriei a intrat într-o spirală a minciunii menită să alimenteze propaganda PSD de a destabiliza statul şi de a reprima încrederea cetăţenilor în instituţiile publice".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne