Orban: Impertinenţa premierului marionetă Dăncilă de a minţi Comisia Europeană afectează interesele României

Preşedintele PNL Ludovic Orban a reacţionat dur după scrisoarea trimisă de premierul Viorica Dăncilă şefilor Comisiei Europene potrivit căreia Jandarmeria a intervenit legal la mitingul Diasporei pentru a neutraliza o încercare de înlăturare pe cale violentă a Guvernului PSD-ALDE.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Impertinenţa premierului marionetă Viorica Dăncilă, de a minţi în corespondenţe oficiale, afectează fundamental interesele României în Uniunea Europeană, a transmis vineri, în cadrul unui comunicat de presă, preşedintele PNL, Ludovic Orban, după scrisoarea trimisă de şeful Executivului liderilor Comisiei Europene.

"Este halucinant modul în care premierul Viorica Dăncilă îşi permite să mintă într-o corespondenţă oficială, transmisă la Bruxelles, cu privire la situaţia din România, şi este cu atât mai grav faptul că păpuşarii Vioricăi Dăncilă cred că pot dezinforma în acest mod oficialii europeni. Scrisoarea premierului, care nu a fost făcută publică de Guvern, nu face decât să confirme o dată în plus faptul că puterea politică de la Bucureşti este ruptă de realitate şi acţionează cu rea-credinţă, întrucât încearcă să prezinte o versiune vădit falsă asupra evenimentelor recente. În privinţa protestelor din 10 august, soldate cu violenţe şi sute de răniţi, întreaga media europeană a relatat abuzurile forţelor de ordine şi intervenţia total disproporţionată împotriva manifestanţilor paşnici", a declarat Orban.

Potrivit liderului PNL, alegaţiile din scrisoarea premierului trădează culpa în care se află, prin încercarea disperată de a acredita o teză recurentă alimentată de PSD cu ajutorul propagandei.

"Desfăşurarea unor manifestaţii politice antiguvernamentale nu echivalează sub nicio formă cu o „lovitură de stat”, iar continuarea unor manifestaţii paşnice de acest tip nu presupune ceva ilegitim. Doar un lider politic cu mentalitate autoritară, precum Liviu Dragnea, poate considera contrariul. Regimul constituţional românesc oferă doar două posibilităţi de înlăturare a unui Guvern, prin demisia premierului sau prin retragerea încrederii de către o majoritate parlamentară. Or, protestele antiguvernamentale pot doar influenţa decidenţii politici să opteze pentru o cale sau alta, existând şi varianta actualului Guvern de a se face că nu aude vocea cetăţenilor", a precizat Orban.

În acelaşi timp, şeful PNL a subliniat că dreptul la protest paşnic este garantat de Constituţie şi orice încercare de a-l îngrădi de către o putere vizată de respectivul protest reprezintă un act abuziv cu tendinţe dictatoriale.

"Aşadar, în urma represiunii din 10 august, orice apel faţă de protestatarii paşnici de a nu se lăsa intimidaţi şi de a nu-şi cenzura convingerile este pe deplin legitim. Bineînţeles că Viorica Dăncilă este incapabilă să înţeleagă conceptele democratice, de vreme ce abia înţelege ceea ce i se pune în faţă să citească. Incultura politică de care premierul dă dovadă atentează grav la interesele României şi la democraţia de care, încă, se bucură cetăţenii acestei ţări. Modul în care îşi permite să mintă cu neruşinare în documente oficiale arată o dată în plus că această marionetă, executantă a unor ordine antidemocratice, trebuie să plece", a punctat Orban.

Pentru mai multe detalii despre scrisoarea trimisă de Viorica Dăncilă liderilor CE intraţi aici.