Asociaţia Judecătorilor din Moldova: Reducerea bugetului sistemului judiciar va diminua autoritatea judecătorilor

Justiţie
Justiţie (cna.md)
Ştefan Sârbu
24.02.2020

Asociaţia Judecătorilor din Moldova susţine că retorica aplicată dar şi intenţia Guvernului de a reduce bugetul sistemului judiciar, prin culpabilizarea şi discreditarea judecătorilor, „sunt în dauna justiţiei, îi diminuează autoritatea şi se va răsfrânge negativ asupra calităţii actului de înfăptuire a justiţiei şi a echităţii, a căror beneficiari sunt toţi cetăţenii”.

În ceea ce priveşte dosarul Gemenii, într-un comunicat făcut public luni, asociaţia „a amintit” autorităţilor de la Chişinău că procedurile de executare a Hotărârilor CEDO se valorifică în condiţiile prevăzute de lege, cât de nefastă nu ar fi condamnarea R. Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

„Similar, acţiunile în regres, au o reglementare specială, care presupun identificarea factorilor ce au determinat violarea constatată de către CEDO şi un mecanism distinct de restabilire, prin iniţierea procedurilor în faţa instanţelor judecătoreşti competente”, se arată în comunicat, menţionând totodată că justiţia poate fi înfăptuită doar în condiţii de independenţă şi autogestiune a puterii judecătoreşti în conformitate cu prevederile Constituţiei.

În concluzie, Asociaţia Judecătorilor din Moldova a pledat pentru o retorică echilibrată şi pentru identificarea unor soluţii juste şi în acord cu principiile fundamentale ale statului de drept.

În contextul dat, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a ţinut să evidenţieze că acţiunile şi declaraţiile difuzate în spaţiul public referitor la sistemul judecătoresc sunt alarmante şi „conduc la antagonizarea societăţii faţă de judecători şi de discreditarea imaginii justiţiei”.

„Cu referire la răspunderea materială a judecătorilor în cazul erorilor judiciare, Consiliul Consultativ a Judecătorilor Europeni consideră că Guvernul nu are competenţe necesare pentru a evalua erorile judiciare, precum şi a constata existenţa unor asemenea erori.

Existenţa unor erori judiciare trebuie decisă de o Curte independentă, care să ofere toate garanţiile necesare în baza articolului 6 al CEDO”, a adăugat CSM.

După condamnarea de către CEDO a Republicii Moldova în dosarul Centrului comercial Gemenii şi obligarea ţării de a achita reclamanţilor despăgubiri de peste 70 milioane lei, premierul Ion Chicu a solicitat Ministerului Finanţelor să elaboreze modificări în Legea bugetului pentru identificarea sumei despăgubirilor din mijloacele destinate sistemului judecătoresc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor