Ion Chicu: Banii pierduţi la CEDO să fie restituiţi din bugetul sistemului judecătoresc

Premierul i-a cerut lui Nagacevschi să se adreseze Procuraturii Generale pentru iniţierea de cauze penale pe numele magistraţilor a căror hotărâri au adus condamnări la CEDO.
Ion Chicu, premierul R. Moldova (gov.md)
Ştefan Sârbu
19.02.2020

În contextul condamnării de către CEDO a Republicii Moldova în dosarul Centrului comercial „Gemenii” şi obligarea achitării despăgubirilor în sumă de circa 70 milioane de lei, premierul Ion Chicu a solicitat Ministerului Finanţelor să elaboreze modificări în Legea bugetului pentru identificarea sumei despăgubirilor din mijloacele destinate sistemului judecătoresc.

„Nu vom lua bani din bugetele prevăzute pentru alimentarea copiilor, ori din fondurile alocate pentru construcţia apeductelor”, a notat prim-ministrul în cadrul şedinţei de Guvern dând indicaţii ministrului Nagacevschi să plaseze pe pagina web a Ministerului Justiţiei lista cazurilor în care R. Moldova a fost condamnată de CEDO şi detaliile despre judecătorii care au condus la aceste decizii.

Premierul i-a mai cerut lui Fadei Nagacevschi ca până la 15 martie să se adreseze Procuraturii Generale pentru iniţierea de cauze penale pe numele magistraţilor a căror hotărâri au adus condamnări la CEDO. „Pentru asta nu e nevoie de reforma justiţiei sau un consens larg. E nevoie ca instituţiile cu prerogative în domeniu să-şi facă treaba.”

La 18 februarie, R. Moldova a fost obligată să achite foştilor acţionari ai Complexului comercial „Gemenii”, în termen de trei luni, 1,5 milioane de euro în calitate de venit ratat, 5.000 euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10.000 euro reprezentând costuri şi cheltuieli.

Totodată, guvernul trebuie să asigure returnarea clădirii reclamanţilor până la 18 mai 2020. În cazul în care spaţiile comerciale nu vor fi returnate, statul va fi obligat să mai achite încă 2,1 milioane de euro. Astfel, suma despăgubirilor va depăşi 3,5 milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor