Aproximativ 10.000 de chinezi au depus plângeri penale împotriva lui Jiang Zemin

Practicanţi Falun Gong joacă o scenă ilustrând jaful de organe al Chinei comuniste, pe o stradă din Taipei, 20 iulie 2014.
Practicanţi Falun Gong joacă o scenă ilustrând jaful de organe al Chinei comuniste, pe o stradă din Taipei, 20 iulie 2014. (Mandy Cheng/AFP/Getty Images)

În jur de 10.000 de cetăţeni chinezi persecutaţi de Partidul Comunist Chinez au depus plângeri penale, prin intermediul propriilor canale legale ale regimului, împotriva fostului lider PCC Jiang Zemin acuzându-l pe acesta de crime împotriva umanităţii şi genocid.

Dacă autorităţile chineze vor acţiona în baza lor, este o altă problemă, dar situaţia în sine marchează o schimbare distinctă în cadrul uneia dintre cele mai ample mobilizări a securităţii chineze, din întreaga istorie a PCC, populaţia fiind ţinta vizată.

Valul de plângeri penale coincide, de asemenea, cu o altă situaţie care se desfăşoară în paralel în ultimii doi ani: loviturile puternice date de noul lider chinez Xi Jinping reţelei politice afiliate cu Jiang, prin intermediul unei aşa zise campanii de anticorupţie.

Jiang a iniţiat persecuţia împotriva Falun Gong în 1999 şi aceasta a inclus o campanie de ură, detenţia a sute de mii de practicanţi, reeducare forţată, tortură până la desfigurare sau moarte şi recoltarea forţată de organe pe viu. Minghui, un website care postează ştiri şi informaţii despre Falun Gong şi persecuţia împotriva sa, susţine că peste 3.800 de decese au fost confirmate în urma aplicării a numeroase torturi, pe când cercetătorii şi investigatorii independenţi suspectează că zeci de mii de practicanţi au fost ucişi pentru organele lor.

Falun Gong - o practică tradiţională ce cuprinde 5 exerciţii meditative şi un cod moral bazat pe principiile adevăr, compasiune şi toleranţă - a atras între 70 şi 100 de milioane de aderenţi până la sfârşitul anilor 1990, când Jiang s-a simţit ameninţat atât de popularitatea acestei şcoli de qigong în rândul maselor (inclusiv printre mulţi membri ai PCC), cât şi de numărul extrem de mare de practicanţi. Mai mult decât atât, învăţăturile Falun Gong au adus aminte de tradiţiile spirituale ale Chinei, care nu sunt compatibile cu doctrina marxistă şi ateistă a PCC şi care au fost supuse unei campanii de eradicare în timpul lui Mao Zedong – campanie cunoscută sub numele de Marea Revoluţie Culturală.

Chiar şi după ce s-a retras de la conducerea Partidului şi a armatei ţării în 2002 şi, respectiv 2004, Jiang s-a asigurat că persecuţia împotriva Falun Gong va continua, instalând în posturile cheie persoane apropiate. Printre cei mai proeminenţi astfel de "prieteni" se numără Zhou Yongkang, care a condus aparatul securităţii de stat până în 2012. Luna trecută, Zhou a fost condamnat la închisoare pe viaţă de către Xi Jinping pentru corupţie.

Până la campania lui Xi de curăţare a PCC de influenţa lui Jiang, a fost în mare parte de neconceput ca cetăţenii chinezi să depună plângeri penale împotriva fostului dictator chinez. Au existat unele cazuri în care oamenii au încercat să facă acest lucru şi acestea sunt edificatoare. De exemplu, în august 2000, Zhu Keming şi Wang Jie, doi chinezi care practicau Falun Gong, au făcut o astfel de încercare. Wang a fost omorât prin tortură în închisoare un an mai târziu, iar Zhu a petrecut cinci ani într-o închisoare, unde şi-a pierdut toţi dinţii.

Dar acum lucrurile sunt diferite.

De exemplu, în 26 mai, Zhang Zhaosen, tot un practicant Falun Gong, a înmânat unui procuror public o plângere penală împotriva lui Jiang. Aspectul remarcabil al cazului nu a fost faptul că a înmânat plângerea, ci faptul că a plecat liber după ce făcut acest lucru.

În alte cazuri, victime ale persecuţiei împotriva Falun Gong în China au depus plângeri penale prin poşta rapidă. În mod normal, ei fotografiază chitanţele de la postă şi le postează pe Internet. Până la sfârşitul lunii mai, website-ul Minghui a primit rapoarte privind 232 de cazuri în care oamenii au depus plângeri penale. În 11 iunie, au fost depuse 3.987 de plângeri. O săptămână mai târziu, a fost depus un număr suplimentar de 5.761 de plângeri, numărul total ridicându-se la aproape 10.000.

Aceste plângeri au fost trimise la cele mai înalte autorităţi judiciare din China – Tribunalul Suprem al Poporului şi Procuratura Supremă a Poporului – atât din interiorul ţării cât şi din străinătate: SUA, Marea Britanie, Canada, Australia, Franţa, Malaezia, Tailanda, Japonia, Coreea de Sud şi Hong Kong. Reclamanţii provin din toate straturile societăţii: judecători, soldaţi, ofiţeri de poliţie, academicieni, muncitori sau fermieri.

Aceste plângeri reprezintă doar voinţa populară. Dacă Jiang Zemin va fi pus sub acuzare sau nu, acest lucru depinde de Procuratura Supremă a Poporului, procurorul public al Chinei. Cazurile care implică foşti şi actuali lideri ai PCC au un puternic caracter politic în China, aşadar orice decizie de acest fel va fi luată, cel mai probabil, ca parte a unei schimbări politice şi mai adânci în cadrul PCC şi a unei schimbări în situaţia campaniei împotriva Falun Gong.

Pe lângă rapoartele legate de stilul de viaţă exagerat al lui Jiang Zemin şi de arestarea unor membri cheie ai Biroului 610 (o forţă secretă operativă în cadrul PCC care a fost creată special pentru persecutarea Falun Gong), Radio France Internaţional a dat ca exemplu procesele intentate împotriva fostului lider chinez ca un semn că influenţa politică a acestuia este în cădere liberă.

O schimbare recentă a modului în care tribunalele chineze înregistrează cazurile oferă, de asemenea, o încurajare pentru reclamanţi. Un anumit număr de practicanţi Falun Gong au raportat că primesc chitanţe de la Procuratura Supremă a Poporului, o măsură mandatată de o nouă regulă stabilită de Partid şi care cere ca tribunalele şi procuratura să accepte toate plângerile legale şi să explice în scris respingerea oricărora dintre ele. Înainte de această schimbare, tribunalele puteau pur si simplu să ignore orice plângere, după bunul lor plac.

În timp ce fluxul de plângeri nu ar putea duce la punerea sub acuzare a lui Jiang Zemin într-un viitor imediat, totuşi, intelectualii chinezi, avocaţii şi foştii oficiali de Partid au apreciat măsura, descriind-o ca o formă de presiune publică asupra autorităţilor şi ca o încercare de exercitare a drepturilor legale pe care le are fiecare cetăţean chinez.

“Cred că intentarea unui proces împotriva lui Jiang Zemin este potrivită atât din perspectiva legii cât şi a justiţiei”, a declarat Zhang Zanning, profesor de drept la Universitatea de Sud-Est din oraşul Nanjing, provincia Jiangsu. Acesta a declarat că atât el, cât şi colegii săi, se simt “încurajaţi”.

Zhong Weiguang, un expert în totalitarism care locuieşte în Germania, a comparat campania din China cu procesele intentate împotriva dictatorului nazist Adolf Hitler.

Han Guangsheng, un fost oficial de Partid care a fugit în Canada în 2001, a declarat că plângerile penale reprezintă “un fenomen fără precedent”.

Bao Tong, secretar al fostului premier chinez Zhao Ziyang, a declarat pentru Epoch Times: “În calitate de cetăţeni, oamenii îi pot monitoriza şi cerceta pe foştii şi actualii lideri... Dacă o persoană are nemulţumiri, atunci le face cunoscute. În acest mod funcţionează o societate normală.”

El a declarat că regimul chinez ar trebui să rezolve chestiunea “în conformitate cu legea”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe