Analist politic: Coaliţia numită pro-europeană nu a meritat niciodată acest titlu

Analistul politic Vladimir Socor a afirmat că Moldova încă nu a ajuns „la etapa de stat falimentar”, dar are totuşi „de-a face cu un proces de prăbuşire a statului”.
Vladimir Socor, analist politic
Vladimir Socor, analist politic (europalibera.org)

„Moldova e în situaţia de haos şi de neînţelegere a noţiunii de interes naţional", iar "dezmăţul partidelor politice" constituie cauza fundamentală pentru acest fapt, a afirmat analistul politic Vladimir Socor. În cadrul unei emisiuni de la Realitatea TV România, acesta a comparat RM cu un „sat fără câini”, declarând că aici democraţia şi statul au eşuat, în condiţiile în care "s-au prăbuşit sistemele instituţionale", iar "magnetismul Uniunii Europene este tot mai scăzut".

„În Republica Moldova aveam de-a face cu un proces de prăbuşire a statului. Încă nu am ajuns la etapa de stat falimentar, din punctul de vedere al securităţii, dar ne îndreptăm acolo. Aş compara Republica Moldova cu un sat fără câini. În Moldova s-au prăbuşit sistemele instituţionale. Cauza fundamentală e dezmăţul partidelor politice. Instituţiile statului au fost împărţite pe criterii de partid, în realitate pe interese de grup şi de clan. Coaliţia numită pro-europeană, la putere în Republica Moldova, este foarte neomogenă şi nu a meritat niciodată titulatura colectivă de pro-europeană. Partidul Democrat a urmărit strict interese de grup. Partidul condus de Plahotniuc şi cel liberal condus de Ghimpu au o prioritate care nu are de-a face nici cu interesele statului, nici cu integrarea europeană”, a afirmat analistul.

Cât priveşte înaintarea Moldovei către Uniunea Europeană, Socor este de părere că „Moldovei i s-a acordat un cec în alb, aşteptându-se de la moldoveni să performeze pe baza acestui avans politic care li s-a acordat. Tactica nu a reuşit din partea UE. Nu vreau să îi critic pe funcţionarii europeni. Greşeala fundamentală a fost introducerea prematură în Republica Moldova a sistemului de guvernare bazat pe partide politice. În Republica Moldova nu au existat partide politice reale, ci lideri individuali care au constituit partide-proiect. Nu au existat mentalităţile colective necesare pentru a susţine un partid parlamentar. Republica Moldova a fost o democraţie până acum. Acum nu mai este. Nu, cred că democraţia s-a prăbuşit în Republica Moldova. Democraţia şi statul au eşuat.”

Potrivit Jurnal.md, analistul specializat în zona Europei de Est îl consideră pe Vladimir Plahotniuc singura „personalitate cu o putere covârşitoare”, cel mai bogat om din Moldova, deţinând patru posturi TV cu acoperire naţională.

„Partidele coaliţiei proeuropene s-au crezut datoare să practice o politică militant anticomunistă, excluzându-i pe comunişti de la orice parteneriat politic. Consecinţa a fost că elementul proeuropean din guvernare a devenit dependent de aliatul lor din coaliţie: Plahotniuc. Începând cu 2009, aceste partide şi-au împărţit instituţiile statului, inclusiv cele de ocrotire a legii, ministerele de forţă. Influenţa lui Plahotniuc a devenit covârşitoare în cadrul guvernării. Se vorbeşte de fenomenul oligarhic în Republica Moldova. Nu e corect. Oligarhia e un fenomen de grup. În Moldova există o singură personalitate cu o putere covârşitoare: Plahotniuc e cel mai bogat om din Republica Moldova şi deţine patru canale de televiziune cu acoperire naţională”, a concluzionat Socor.

Întrebat cum vede viitorul Republicii Moldova, Vladimir Socor este de părere că "Moldova e în situaţia de haos şi de neînţelegere a noţiunii de interes naţional în care se zbătea Ucraina până în 2014. Moldova se scufundă din ce în ce mai adânc în această situaţie. În Moldova e dezintegrarea instituţiilor şi a statului". În opinia acestuia, Moldova ar trebui să urmeze exemplul Ucrainei şi să importe reformatori competenţi, inclusiv în posturi ministeriale-cheie.