Analist politic: Coaliţia numită pro-europeană nu a meritat niciodată acest titlu

Analistul politic Vladimir Socor a afirmat că Moldova încă nu a ajuns „la etapa de stat falimentar”, dar are totuşi „de-a face cu un proces de prăbuşire a statului”.
Vladimir Socor, analist politic
Vladimir Socor, analist politic (europalibera.org)

„Moldova e în situaţia de haos şi de neînţelegere a noţiunii de interes naţional", iar "dezmăţul partidelor politice" constituie cauza fundamentală pentru acest fapt, a afirmat analistul politic Vladimir Socor. În cadrul unei emisiuni de la Realitatea TV România, acesta a comparat RM cu un „sat fără câini”, declarând că aici democraţia şi statul au eşuat, în condiţiile în care "s-au prăbuşit sistemele instituţionale", iar "magnetismul Uniunii Europene este tot mai scăzut".

„În Republica Moldova aveam de-a face cu un proces de prăbuşire a statului. Încă nu am ajuns la etapa de stat falimentar, din punctul de vedere al securităţii, dar ne îndreptăm acolo. Aş compara Republica Moldova cu un sat fără câini. În Moldova s-au prăbuşit sistemele instituţionale. Cauza fundamentală e dezmăţul partidelor politice. Instituţiile statului au fost împărţite pe criterii de partid, în realitate pe interese de grup şi de clan. Coaliţia numită pro-europeană, la putere în Republica Moldova, este foarte neomogenă şi nu a meritat niciodată titulatura colectivă de pro-europeană. Partidul Democrat a urmărit strict interese de grup. Partidul condus de Plahotniuc şi cel liberal condus de Ghimpu au o prioritate care nu are de-a face nici cu interesele statului, nici cu integrarea europeană”, a afirmat analistul.

Cât priveşte înaintarea Moldovei către Uniunea Europeană, Socor este de părere că „Moldovei i s-a acordat un cec în alb, aşteptându-se de la moldoveni să performeze pe baza acestui avans politic care li s-a acordat. Tactica nu a reuşit din partea UE. Nu vreau să îi critic pe funcţionarii europeni. Greşeala fundamentală a fost introducerea prematură în Republica Moldova a sistemului de guvernare bazat pe partide politice. În Republica Moldova nu au existat partide politice reale, ci lideri individuali care au constituit partide-proiect. Nu au existat mentalităţile colective necesare pentru a susţine un partid parlamentar. Republica Moldova a fost o democraţie până acum. Acum nu mai este. Nu, cred că democraţia s-a prăbuşit în Republica Moldova. Democraţia şi statul au eşuat.”

Potrivit Jurnal.md, analistul specializat în zona Europei de Est îl consideră pe Vladimir Plahotniuc singura „personalitate cu o putere covârşitoare”, cel mai bogat om din Moldova, deţinând patru posturi TV cu acoperire naţională.

„Partidele coaliţiei proeuropene s-au crezut datoare să practice o politică militant anticomunistă, excluzându-i pe comunişti de la orice parteneriat politic. Consecinţa a fost că elementul proeuropean din guvernare a devenit dependent de aliatul lor din coaliţie: Plahotniuc. Începând cu 2009, aceste partide şi-au împărţit instituţiile statului, inclusiv cele de ocrotire a legii, ministerele de forţă. Influenţa lui Plahotniuc a devenit covârşitoare în cadrul guvernării. Se vorbeşte de fenomenul oligarhic în Republica Moldova. Nu e corect. Oligarhia e un fenomen de grup. În Moldova există o singură personalitate cu o putere covârşitoare: Plahotniuc e cel mai bogat om din Republica Moldova şi deţine patru canale de televiziune cu acoperire naţională”, a concluzionat Socor.

Întrebat cum vede viitorul Republicii Moldova, Vladimir Socor este de părere că "Moldova e în situaţia de haos şi de neînţelegere a noţiunii de interes naţional în care se zbătea Ucraina până în 2014. Moldova se scufundă din ce în ce mai adânc în această situaţie. În Moldova e dezintegrarea instituţiilor şi a statului". În opinia acestuia, Moldova ar trebui să urmeze exemplul Ucrainei şi să importe reformatori competenţi, inclusiv în posturi ministeriale-cheie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe