Ambasada SUA susţine că nu mai are acces la una dintre proprietăţile sale de lângă Moscova

Ambasada americană din Moscova a acuzat luni autorităţile ruse că au interzis accesul personalului diplomatic la o proprietate situată la marginea capitalei, după ce anterior convenise să ofere acces până marţi, la prânz, pentru a-şi putea recupera bunurile.
Ofiţer de poliţie rus patrulează pe o stradă în faţa ambasadei SUA din Moscova.
Ofiţer de poliţie rus patrulează pe o stradă în faţa ambasadei SUA din Moscova. (Kirill Kudriyavtsev/AFP/Getty Images)

Un oficial al Ministerului rus de Externe, citat de agenţia de ştiri RIA, a declarat că ambasada SUA a trimis camioanele fără să obţină în prealabil permise care, a adăugat oficialul, sunt necesare prin lege deoarece proprietatea este situată într-o zonă aflată în conservare.

Proprietatea, situată într-un loc pitoresc pe malul râului Moscova în nord-vestul capitalei, este închiriată de ambasada SUA cu scopul de a fi folosită pentru relaxarea personalului.

Moscova a precizat că blocarea accesului la proprietatea respectivă face parte din măsurile retaliatorii adoptate după ce Washingtonul a aprobat o nouă serie de sancţiuni anti-Rusia.

Un cameraman al Reuters TV aflat în faţa proprietăţii respective, a văzut cinci vehicule cu plăcuţe de înmatriculare diplomatice, inclusiv un camion, sosind la acea locaţie. Cameramanul a adăugat că vehiculele nu au fost lăsate să intre pe proprietate.

Un oficial al Ministerului de Externe, care a cerut să nu fie identificat, a precizat că americanii sunt vinovaţi, pentru că nu au reuşit să obţină permisele necesare. Să acuzi Rusia de blocarea accesului este echivalent cu o “provocare premeditată”, a declarat RIA, citându-l pe acel oficial.

De asemenea, într-un interviu acordat duminică televiziunii ruse de stat, preşedintele Vladimir Putin a precizat că “peste 1.000 de persoane au lucrat şi încă lucrează” la ambasada şi consulatele Statelor Unite din Rusia şi că “755 dintre aceştia trebuie să îşi suspende activităţile din Rusia”.

Departamentul de Stat american a declarat că cererea preşedintelui rus este un “act regretabil şi inoportun” şi că Washingtonul ia în considerare un posibil răspuns.

Anunţul lui Putin a avut loc la două zile după ce Casa Albă a precizat că preşedintele Trump va promulga proiectul de lege care, printre altele, prevede ca liderul american trebuie să obţină aprobarea Congresului pentru a diminua sau suspenda sancţiunile anti-Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe