Vicepreşedintele american se îmbarcă într-o misiune de reducere a temerilor europene

Vicepreşedintele american Mike Pence va ajunge duminică în capitala estonă Tallinn, unde începe un turneu în trei ţări europene care şi-au manifestat temerile în legătură cu intenţiile Kremlinului în regiunile lor.
Vicepreşedintele american Mike Pence.
Vicepreşedintele american Mike Pence. (Getty Images)

Pe lângă vizita în Estonia, diplomatul american se va opri şi în Georgia şi Muntenegru, conform Casei Albe.

Înalt oficiali ai administraţiei SUA au precizat că această călătorie este văzută ca o continuare a vizitei efectuate de preşedintele Donald Trump în Europa la începutul lunii iulie.

Trump a vizitat Polonia şi Germania cu scopul de a-şi exprima sprijinul SUA pentru NATO şi, în aceeaşi călătorie, s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin în vederea îmbunătăţirii relaţiilor bilaterale dintre Washington şi Moscova.

La începutul administraţiei sale, Trump a generat temeri unor aliaţi, întrucât nu a menţionat în mod explicit Articolul 5 al tratatului NATO – care prevede că un atac asupra unui stat NATO este un atac asupra tuturor membrilor alianţei.

Dar în 6 iulie, în Varşovia, preşedintele american a declarat că ţara sa susţine cu tărie Articolul 5 şi a criticat Rusia pentru activităţile sale în Europa.

Estonia şi Muntenegru sunt membre NATO, în timp ce Georgia şi-a manifestat speranţa pentru aderare la alianţa militară vestică.

Pe lângă faptul că va sublinia angajamentul SUA pentru securitatea celor trei naţiuni, Pence va mai evidenţia de asemenea sprijinul pentru comerţul şi investiţiile americane cu cele trei state, potrivit oficialilor administraţiei Trump.

Oficialii au adăugat că Pence va pune accentul, de asemenea, pe libertatea de exprimare, democraţie şi toleranţă religioasă.

În timpul vizitei în Estonia, Pence se va întâlni cu premierul Juri Ratas, precum şi cu lideri letoni şi lituanieni.

În Georgia, începând cu 31 iulie, Pence va discuta despre sprijinul ce îl va acorda SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a naţiunii din Caucaz.

Georgia a fost implicată într-un război cu Rusia în 2008, când trupele ruseşti au invadat teritoriul georgian şi au preluat controlul asupra a două regiuni separatiste – Osetia de Sud şi Abhazia.

Preşedintele georgian Giorgi Margvelaşvili a declarat joi că vizita lui Pence va demonstra faptul că SUA continuă să susţină Georgia în crearea unei forţe militare mai puternice.

Margvelaşvili a afirmat că armata georgiană va începe duminică, timp de două săptămâni, un exerciţiu militar cu SUA şi alte ţări partenere. Pence se va întâlni cu soldaţii americani implicaţi în acest exerciţiu militar.

În ultima sa oprire, Pence va vizita Macedonia, care s-a alăturat alianţei militare vestice în luna iunie.

În 2 august, vicepreşedintele american va participa la Summitul Cartei Adriatice în Podgorica, au adăugat oficialii americani.

În timpul summitului, Pence va evidenţia angajamentul SUA faţă de vestul Balcanilor şi va sublinia necesitatea unei bune guvernări, reformelor politice şi aplicării legii în regiune.

Liderii din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Kosovo, Macedonia, Serbia şi Slovenia vor participa, de asemenea, la acest summit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe