SUA, Marea Britanie, Ucraina şi alte state încep un exerciţiu militar amplu în Georgia

Aproximativ 2.800 de soldaţi georgieni, americani şi din alte ţări au început un exerciţiu militar major în Georgia.
Soldat britanic participă la exerciţiul militar al NATO Noble Partner 2017 la baza militară Vazani, situată lângă capitala georgiană Tbilisi, 30 iulie 2017.
Soldat britanic participă la exerciţiul militar al NATO Noble Partner 2017 la baza militară Vazani, situată lângă capitala georgiană Tbilisi, 30 iulie 2017. (Captură Foto)

Premierul georgian Giorgi Kvirikaşvili şi alţi lideri au declarat duminică faptul că acest exerciţiu este un pas substanţial în direcţia atingerii obiectivului aderării la NATO într-o bună zi.

“Acest exerciţiu va ajuta Georgia să se apropie de standardele NATO şi să îmbunătăţească stabilitatea în întreaga regiune”, a precizat Kvirikaşvili la ceremonia de deschidere, care a avut loc duminică la baza militară Vaziani, în apropierea capitalei georgiene Tbilisi.

Ministrul georgian al Apărării, Levan Izoria, a afirmat că dimensiunea exerciţiului militar este fără precedent şi demonstrează “sprijinul statelor NATO, şi în special al SUA, pentru Georgia”.

În trecut, oficialii americani au discutat favorabil despre speranţele georgienilor de a se alătura în final la NATO – aderare la care Rusia se opune vehement.

La un summit ce a avut loc la Bucureşti în 2008, liderii NATO au făcut promisiunea oficială că Georgia “va deveni membru” al alianţei militare vestice dar, de atunci, liderii blocului militar au înaintat cu prudenţă către atingerea acestui obiectiv din cauza opoziţiei Moscovei.

Aproximativ 1.600 de soldaţi americani şi 800 soldaţi georgieni participă la exerciţiul din Georgia – Noble Partner – în următoarele două săptămâni.

Soldaţi din Marea Britanie, Germania, Turcia, Ucraina, Slovenia şi Armenia participă, de asemenea, la exerciţiul militar, iar SUA a trimis o companie mecanizată, inclusiv câteva vehicule de luptă Bradley şi tancuri M1A2 Abrams.

Este pentru a treia oară când acest exerciţiu militar are loc în Georgia, o ţară care a avut de suferit de pe urma acţiunilor agresive ale Rusiei asupra teritoriului său după obţinerea independenţei de fosta Uniune Sovietică.

Kremlinul a recunoscut regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud ca state independente după un război de cinci zile împotriva Georgiei în 2008. De atunci, Rusia a menţinut mii de soldaţi în cele două regiuni.

În anii precedenţi, Moscova a avertizat că exerciţiile militare de acest gen ar putea destabiliza regiunea – noţiune respinsă de Georgia şi SUA.

“Acest exerciţiu militar nu este direcţionat împotriva vreunei ţări. Scopul său este acela de a ajuta Georgia să îşi dezvolte capacitatea de a acţiona în operaţiuni internaţionale”, a declarat ambasadorul american Ian Kelly pentru Reuters, citând misiuni precum cea curentă în Afganistan.

Vicepreşedintele american Mike Pence va vizita Georgia luni după o oprire în Estonia, unde se va întâlni cu liderii baltici, care sunt la rândul lor îngrijoraţi în ceea ce priveşte intenţiile Rusiei în regiunea lor. Pence se va întâlni cu soldaţii americani prezenţi în Georgia în 1 august.

În timpul vizitei sale în capitala estonă Tallinn, Pence a declarat: “Mesajul nostru pentru statele baltice – mesajul meu când voi vizita Georgia şi Muntenegru – va fi acelaşi: Către aliaţii noştri din estul Europei: suntem alături de voi, suntem alături de voi în numele libertăţii”.