Putin mai pune un lacăt pe internetul Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege controversată privind interzicerea utilizării serviciilor proxy pe Internet – inclusiv reţelele private virtuale (VPN) – care urmăreşte să suprime utilizarea anonimă a serviciilor de mesagerie instantanee.
(Getty Images)

Legea privind serviciile proxy, promulgată de Vladimir Putin sâmbătă şi publicată de guvernul rus duminică, a fost aprobată de parlamentarii ruşi, care au declarat că legea este necesară pentru a împiedica răspândirea materialelor şi ideilor "extremiste".

Criticii susţin însă că guvernul lui Putin foloseşte deseori această justificare pentru a suprima dizidenţa politică.

Aproape toate schimbările prevăzute de noua lege urmează să intre în vigoare la data de 1 noiembrie, cu câteva luni înaintea alegerilor prezidenţiale din martie 2018, când se estimează că Putin va candida şi ar câştiga un nou mandat de şase ani la conducerea Rusiei.

Conform noii legi, furnizorilor de servicii de Internet li se va să blocheze website-urile care oferă VPN-uri şi alte servicii care asigur[ anonimatul pe internet. Deseori, ruşii folosesc astfel de website-uri pentru a accesa conţinutul blocat în interiorul ţării prin rutarea conexiunilor prin servere din străinătate.

O a doua lege, de asemenea semnată de Putin sâmbătă şi publicată duminică, prevede ca operatorii de servicii de mesagerie instantanee, precum aplicaţii de messanger, să verifice identitatea celor care folosesc serviciile cu numerele lor de telefon.

Această lege, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, cere operatorilor să restricţioneze, la cererea autorităţilor, accesul utilizatorilor dacă aceştia ar promova un conţinut considerat ilegal în Rusia.

Autorităţile ruse şi-au amplificat în ultimii ani eforturile de punere sub acuzare a utilizatorilor de Internet pentru publicarea online a unui conţinut considerat extremist sau ofensator la adresa credincioşilor religioşi.

Dar opoziţia a precizat că guvernul rus foloseşte termenul de “conţinut ilegal” pentru a suprima nu numai materiale extremiste, ci şi dizidenţa politică şi materialele care pun conducerea rusă şi pe preşedintele Putin într-o lumină proastă.