Alexandr Slusari: „Furtul miliardului” din sistemul bancar al R. Moldova ar putea fi mult mai mare

Alexandr Slusari, deputat al blocului ACUM
Alexandr Slusari, deputat al blocului ACUM (facebook.com/Platforma DA)

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind elucidarea circumstanţelor devalizării sistemului bancar, Alexandr Slusari a declarat, joi, 22 august, în cadrul unei conferinţe de presă că potrivit documentelor Băncii Naţionale, reiese că în cele trei săptămâni după acordarea garanţiilor de stat, în cele trei bănci (care ulterior au fost lichidate) au intrat „mai mult de un miliard” de dolari.

Potrivit Radio Europa Liberă, deputatul a precizat că cifrele sunt estimările sale şi le-a dat unor experţi să le verifice, pentru că nu este expert bancar. Totodată, a cerut Băncii Naţionale să verifice, ieşirile, „câţi bani au ieşit din cele trei bănci, de la acordarea garanţiilor de stat şi până la introducerea administrării speciale din partea Băncii Naţionale”.

”Este o crimă ceea ce s-a întâmplat în perioada 7-27 noiembrie 2014, comisă cu cinism cras, deoarece toate garanţiile de stat, după furtul banilor oamenilor, au fost puse, prin decizia Guvernului Filip, în sumă dublă, pe umerii contribuabililor din R. Moldova, în 2016. Şi – încă şi cu dobândă de 5 procente, deşi Banca Naţională a acordat aceste credite cu 0,1 la sută”, a adăugat Alexandru Slusari.

„Cele mai grave crime s-au întâmplat în cele trei bănci după acordarea garanţiilor de stat” a concluzionat parlamentarul, care a pus din nou responsabilitatea pe „guvernul Leancă, ministrul Economiei Candu, guvernatorul Drăguţan şi ministrul Finanţelor Arapu”.