Alexandr Slusari: Andrian Candu şi Monica Babuc să fie traşi la răspundere pentru promovarea „escrocheriei” Arena Chişinău

Proiectul Arena Chişinău a lăsat agricultorii fără un teren fertil de 69 de hectare iar statul a pierdut circa 90 milioane lei compensaţia pentru scoaterea terenului din circuitul agricol, afirmă Alexandr Slusari.
Alexandr Slusari, deputat al blocului ACUM
Alexandr Slusari, deputat al blocului ACUM (facebook.com/Platforma DA)

Deputatul din partea Blocului ACUM, Alexandr Slusari solicită procuraturii tragerea la răspundere a fostului preşedinte al Parlamentului Andrian Candu şi a ex-ministrului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, responsabili de promovarea şi semnarea „aşa-numitului contract de parteneriat public privat” privind construcţia Arenei Naţionale Chişinău, proiect calificat de guvernul Sandu ca fiind o schemă-escrocherie.

„Din vara 2018 strig că schema privind construirea Arenei Chişinău este o escrocherie în proporţii deosebit de mari. Ieri acest lucru a fost confirmat de doamna prim-ministru. Agricultorii au rămas fără un teren fertil de peste 69 de hectare. Statul a pierdut circa 90 milioane lei compensaţia pentru scoaterea terenului din circuitul agricol”, subliniază parlamentarul.

În concluzie, Alexandr Slusari a ţinut să atenţioneze că, în loc de 10 hectare, destinate construcţiei, au fost gajate şi pot fi regajate 69 hectare de teren, proprietate de stat cu valoarea de piaţă de aproximativ 70 de milioane euro. Mai mult, suma de 44,5 milioane de euro sau peste 900 milioane de lei, care urmează a fi scoasă din buzunarele cetăţenilor pentru finanţarea Arenei, nu este argumentată.

Maia Sandu a solicitat în cadrul şedinţei guvernului din 10 iulie efectuarea unei revizii financiare şi tehnice a proiectului Arena Naţională Chişinău, pentru ca ulterior, organele de drept să investigheze persoanele implicate în realizarea acestuia deoarece în urma analizelor efectuate, modalitatea privind estimarea costurilor proiectului nu este clară.