Alertă de atac terorist în Africa de Nord, după dispariţia unor avioane în Libia

(photos.com)

Miliţiile islamice din Libia au capturat aproximativ zece avioane comerciale, luna trecută, iar agenţiile Occidentale de informaţii au emis o avertizare potrivit căreia avioanele furate ar putea fi folosite la desfăşurarea atacurilor teroriste în Africa de Nord.

Rapoartele privind avioanele furate au fost distribuite adnimistraţiei Statelor Unite în ultimele două săptămâni. Agenţiile de informaţii cred că unul sau mai multe avioane ar putea fi folosite într-un atac terorist luna aceasta, care comemorează atacurile din 11 septembrie 2001 din New York şi Washington, potrivit oficialilor americani.

”Există un număr de avioane comerciale în Libia care lipsesc”, a declarat un oficial. ”Am descoperit pe 11 septembrie ce se poate întâmpla cu avioanele deturnate”.

Oficialul a declarat că agenţiile contra-terorism sunt foarte îngrijorate datorită faptului că rapoartele despre avioanele controlate de terorişti survin la trei săptămâni înaintea celei de-a 13-a aniversări a atacurilor de la 11 septembrie şi a celei de-a doua aniversări a atacului terorist libian asupra sediului diplomatic american din Benghazi.

Patru americani, inclusiv ambasadorul Christopher Stevens, au fost ucişi în atacul din Benghazi, despre care Casa Albă a afirmat iniţial că a rezultat dintr-o demonstraţie spontană desfăşurată împotriva unui material video anti-musulman.

Între timp, oficialii americani susţin că forţele militare egiptene par să se pregătească să intervină în Libia pentru a preveni ca ţara să devină un stat eşuat condus de terorişti, mulţi având legături cu Al-Qaeda.

Libia rămâne un stat bogat în petrol iar dacă ţara este capturată complet de extremiştii islamişti, ar putea deveni un teren propice pentru înmulţirea teroriştilor din regiune.

SUA nu poate confirma furtul aparatelor de zbor, care au decolat de pe Aeroportul Internaţional Tripoli în luna august, şi încearcă să localizeze toate aparatele deţinute de două companii aeriene de stat. În acest timp, securitatea din Libia continuă să se deterioreze pe fondul conflictelor dintre grupările islamiste şi cele anti-islamiste.

Duminică, a fost publicat un material video care arăta luptătorii înarmaţi ai grupului islamic Apusul Libian sărbătorind o victorie înăuntrul sediului diplomatic american din Tripoli. Materialul video arată un militant care sărea de la etajul al doilea al clădirii într-o piscină.

Aeroportul din Tripoli şi cel puţin şapte aparate de zbor ar fi fost avariate în timpul conflictelor iniţiate în luna iulie. Fotografiile de la aeroport arătau un număr mare de aparate de zbor care erau avariate. Aeroportul a fost închis de la mijlocul lunii iulie.

Compania aeriană de stat, Libyan Airlines, a avut până în această vară 14 avioane de pasageri şi unul de marfă.

Rapoartele arătau că avioanele au dispărut, la mijlocul lunii august, după capturarea Aeroportului Internaţional Tripoli, localizat la 32 de kilometri în sudul capitalei, de către gruparea Apusul Libian.

Ca răspuns, Tunisia a oprit zborurile către aeroporturile libiene din Tripoli, Sirte, şi Misrata din cauza îngrijorărilor că avioanele de pe aceste aeroporturi ar putea fi folosite în atacuri teroriste.

Guvernul egiptean a blocat de asemenea zborurile către şi dinspre Libia.

Forţele militare din Africa de Nord, inclusiv cele din Maroc, Algeria, Tunisia, şi Egipt au fost puse în alertă de grad mare din cauza avertizărilor privind avioanele furate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe