SUA desfăşoară operaţiuni împotriva militanţilor al-Shabaab din Somalia

Strazi si case distruse de razboiul civil din Mogadiscio, Somalia
Strazi si case distruse de razboiul civil din Mogadiscio, Somalia (ABDURASHID ABDULLE ABIKAR / AFP / Getty Images)

Statele Unite au desfăşurat o operaţiune militară împotriva grupului de militanţi al-Shabaab din Somalia, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contra-amiralul John Kirby.

”Evaluăm rezultatele operaţiunii şi vom furniza informaţii suplimentare când şi unde va fi potrivit”, a declarat Kirby.

Pe 31 august, militanţii al-Shabaab au atacat închisoarea Agenţiei Naţionale de Securitate şi Informaţii (ANSI) din Mogadiscio. Potrivit rapoartelor anterioare, un dispozitiv explozibil a fost detonat în apropierea sediului. Al-Shabaab şi-a luat responsabilitatea pentru acest atac.

În timpul atacului au fost ucişi trei gardieni şi doi civili din Mogadiscio, a raportat CNN. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Securitate, Mohamed Yusufy, aproximativ 15 persoane au fost rănite.

Somalia este aproape de un dezastru umanitar. Lipsa alimentelor rămâne o problemă majoră. Naţiunea africană găzduieşte peste 200.000 de copii cu vârste de până la cinci ani care sunt subnutriţi sever, potrivit ONU.

Muncitorii umanitari din Somalia se află sub ameninţarea constantă a atacurilor al-Shabaab. În iunie, 2013, militanţii al-Shabaab au atacat sediul principal al ONU din capitala Mogadiscio, ucigând opt membrii ai staff-ului local şi internaţional, şi au forţat restul personalului ONU să rămână în Kenya, care găzduieşte baza operaţiunilor ONU destinate Somaliei.

Grupul Al-Shabaab luptă de peste şapte ani, încercând să impună un stat islamic în Somalia. În iulie, un oficial al apărării a recunoscut că personalul militar al Statelor Unite se află sub acoperire în Somalia începând din 2007, şi că Washingtonul plănuieşte să-şi extindă prezenţa în ţară.

Extinderea prezenţei americane în Somalia coincide cu sporirea eforturilor depuse de guvernul somalez şi de forţele de păstrare a păcii ale Uniunii Africane, care s-au mobilizat împotriva grupurilor insurgente din regiune.