Izbucnesc conflicte de-a lungul graniţei dintre Siria şi Israel. Forţe ONU capturate de militanţi

Un rebel sirian se pregăteşte să tragă cu un lansator anti-tanc BGM-71 TOW. Siria.
Un rebel sirian se pregăteşte să tragă cu un lansator anti-tanc BGM-71 TOW. Siria. (youtube)

Luni, armata siriană şi forţele islamiste s-au implicat într-o confruntare severă în regiunea Înălţimilor Golan, unde 44 pe membri ai forţei de păstrare a păcii aparţinând ONU sunt reţinuţi de militanţi, în timp ce alte câteva sute de soldaţi au scăpat tentativelor de capturare.

Războiul civil de trei ani din Siria a ajuns la frontiera teritoriului controlat de israelieni, săptămâna trecută, când militanţii islamişti au traversat linia ce-i separă pe israelieni de sirieni în Înălţimile Golan încă de la războiul din 1973.

Militanţii au deschis focul şi asupra căştilor albastre ale ONU din forţa de păstrare a păcii, care patrulează la frontiera dintre Israel şi Siria de 40 de ani. Joi, 44 de soldaţi ai ONU din Fiji au fost capturaţi de militanţi, iar alţi 70 de soldaţi din Filipine au fost asaltaţi în alte două locaţii timp de două zile.

Toţi soldaţii filipinezi au fost evacuaţi în weekend. După un schimb de focuri care a durat şapte ore, 40 de soldaţi au scăpat în timp ce rebelii dormeau. Alţi 32 de soldaţi, care ocupau o poziţie militară diferită, au fost evacuaţi.

Fiji a anunţat că negociază eliberarea celor 44 de cetăţeni ai săi. ONU a precizat că nu cunoaşte cu exactitatea locaţia în care se află aceştia. Frontul al-Nusra, afiliat al Al-Qaeda în Siria, susţine că i-a capturat deoarece forţele ONU protejează Israelul.

Un înalt oficial din Golf şi un comandant al rebelilor apropiat de Frontul al-Nusra a anunţat că Statul Qatar va acţiona ca mediator în negocierile privind eliberarea soldaţilor din Fiji.

Rapoartele de luni arătau că armata regimului Bashar al-Assad continuă să se confrunte cu militanţi ai Frontului al-Nusra pentru controlul Pasului Quneitra din Înălţimile Golan.

Focuri de armă şi exploziile artileriei au răsunat persistent pe partea de graniţă ocupată de israelieni. Potrivit rapoartelor, armata siriană a mobilizat cel puţin un tanc, în timp ce rebelii s-au apropiat la câţiva metri de frontieră.

Un steag sirian arborat de mai multe zile între trecerea Quneitra şi oraşul abandonat a fost dat jos, iar o poziţie a ONU din zonă, care ar fi fost neocupată, a fost atacată de proiectilele artileriei.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului, care monitorizează conflictele din cadrul războiului sirian, a anunţat că Frontul al-Nusra şi militanţii aliaţi se confruntă cu forţele guvernamentale pe teritoriul din apropierea Pasului Quneitra şi satul al-Hamiydiah vecin.