Capitala Tripoli şi ambasada S.U.A. se află sub controlul rebelilor

Rebeli cu mitraliere montate pe camionete, prin Tripoli, 20 iulie 2014
Rebeli cu mitraliere montate pe camionete, prin Tripoli, 20 iulie 2014 (MAHMUD TURKIA/AFP/Getty Images)

Guvernul neputincios al Libiei a admis că a pierdut controlul asupra oraşului Tripoli în favoarea rebelilor înarmaţi. Guvernul interimar condus de primul ministru Abdullah al-Thani, care a demisionat săptămâna trecută, a afirmat că grupuri înarmate, majoritatea fiind militanţi islamişti, au preluat conducerea ministerelor şi au blocat accesul funcţionarilor guvernului.

“Ministerele şi clădirile guvernamentale din Tripoli au fost ocupate de către grupuri înarmate care împiedică salariaţii guvernului să lucreze şi îi ameninţă pe superiorii acestora”, conform unei declaraţii a guvernului libian.

Se spune că guvernul interimar a luat contact cu oficialii şi “a încercat să asigure continuitatea serviciilor de la depărtare”.

Rebelii au “securizat” clădirea ambasadei S.U.A. din Tripoli, la mai mult de o lună după ce personalul american a fost evacuat din ţară în urma luptelor ce izbucniseră, a declarat, duminică, unul dintre comandanţi.

Libia s-a cufundat în haos de când Moammer Gaddafi a fost dat jos de la conducerea ţării şi ucis acum trei ani de zile, iar autorităţile interimare libiene s-au confruntat cu rebeli puternic înarmaţi care s-au luptat pentru a-i lua locul fostului dictator.

Guvernul interimar a declarat săptămâna trecută că şi-a anunţat demisia în parlamentul ales la câteva zile după ce a fost creată o administraţie rivală islamică.

Parlamentul şi guvernul libian nu mai funcţionează în estul ţării din motive de securitate.

Un organ rival, Congresul Naţional General, l-a numit săptămâna trecută pe reprezentantul pro-islamic Omar al-Hassi pentru a forma un “guvern al salvării”.

Duminică, luptătorii islamici s-au deplasat către Ambasada S.U.A. din Tripoli care a fost evacuată la sfârşitul lunii iulie, înregistrând videoclipuri cu oameni ovaţionând şi aruncându-se de la etajul clădirii în piscină.