UE formulează un plan energetic de urgenţă pentru această iarnă

(STR / AFP / Getty Images)

Uniunea Europeană ar putea interzice exporturile la gaze şi limita folosirea gazului în scopuri industriale ca parte a măsurilor de urgenţă menite să protejeze rezervele de energie ale blocului în această iarnă.

Rusia este cel mai mare furnizor de petrol, cărbune şi gaze naturale, al Europei iar gazoductele sale care trec prin Ucraina sunt supuse influenţelor politice în timp ce UE şi Moscova se confruntă pe fondul intervenţiei militare ruse în Ucraina.

Kievul a avertizat că Rusia plănuieşte să oprească furnizarea de gaze, în timp ce Moscova susţine că Ucraina ar putea sustrage din energia destinată UE, care a ameninţat cu noi sancţiuni dacă Rusia nu-şi retrage forţele din Ucraina.

În timp ce cumpărătorii de petrol şi cărbune pot găsi surse noi într-un timp mai scurt, sud-estul Europei primeşte majoritatea gazului din partea Gazpromului, care este controlat de Kremlin.

Petrolierele din Qatar şi Algeria aduc gaz naturale lichefiat (LNH) în Europa prin porturile de pe coasta Atlanticului şi Mării Mediteraneene, dar cumpărătorii europeni mai degrabă vând acele transporturi peste graniţe la un preţ mai mare decât să-l furnizeze pieţei interne.

O sursă a Comisiei UE a declarat că se ia în considerare interdicţia practicilor de revânzare pentru a se întări rezervele Uniunii.

Liderii UE sunt foarte îngrijoraţi ”în privinţa rezervelor de iarnă în sud-estul Europei”, a declarat sursa, care are informaţii directe privind planurile de urgenţă ale Comisiei.

În cazul în care Rusia sistează gazul, Europa poate folosi ”măsura de urgenţă 994/2010, care ar preveni LNG să iasă din Europa, şi care ar limita folosirea gazului în scopuri industriale astfel încât să fie protejaţi” consumatorii casnici, a precizat sursa.

Reglementarea UE numărul 994/2010, aprobată în 2010 pentru a proteja rezervele de gaze, ar putea include interzicerea vânzărilor de LNG în afara Europei, păstrând mai multe gaze în rezerva Uniunii şi ordonând industriei să nu mai folosească gaze.

Comisarul European pentru Energie, Guenther Oettinger, a declarat, săptămâna trecută, în cadrul negocierilor cu Rusia şi Ucraina, că blocul european pregăteşte un ”Plan B” pentru a proteja rezervele de gaze împotriva celor mai dure scenarii.

Ungaria, care va fi probabil printre cele mai afectate naţiuni în urma reducerii rezervelor de gaze, a anunţat că monitorizează necesitatea de a-şi spori şi mai mult rezervele strategice. Ministrul ungar al Dezvoltării a declarat că va analiza ”metodele potenţiale de reglementare care vor determina jucătorii de pe piaţă să construiască rezervele peste minimul reglementat”.

Reducerea consumului industrial va afecta deja fragila economie europeană, în timp ce blocarea vânzării LNG-ului de către companii peste graniţă le va afecta profiturile.

Companiile europene s-au pregătit pentru o reducere a rezervelor injectând maximul posibil de gaze în depozite, iar ca rezultat depozitele regionale sunt pline până la 90%.

Dacă Rusia sistează complet exportul de gaze către Europa, UE va avea dificultăţi încercând să compenseze volumul necesar. Din cauza acestei ameninţări, preţurile la gaze au crescut cu 35% începând din luna iulie.

Rusia furnizează aproximativ o treime din cererea de petrol, cărbune şi gaze naturale, ale UE, volumul tranzacţiilor anuale fiind de aproximativ 250 de miliarde de dolari pe an, sau aproximativ două treimi din profitul guvernului rus.

Problema unei reduceri potenţiale este accentuată şi de faptul că infrastructura gaziferă a Europei a fost construită dinspre Est către Vest astfel încât să poată importa gazul rus.

Eforturile privind construcţia infrastructurii necesare din sens invers, precum terminalele pentru LNG la Oceanul Atlantic, nu sunt destul de avansate pentru a acoperi cererea din această iarnă în sud-estul Europei.

Rusia a oprit transporturile de gaze către Ucraina de trei ori în ultimul deceniu – 2006, 2009 şi în iunie – din cauza disputelor privind preţul gazelor destinate Kievului - chiar dacă gazul destinat clienţilor din UE a continuat să treacă prin Ucraina.

Gazprom insistă că este un furnizor de încredere şi că livrările către Europa au fost întrerupte în trecut numai după ce Ucraina a luat din gazul destinat UE pentru a-şi completa nevoile.

În timp ce Europa şi Ucraina se confruntă cu Rusia, impactul oricărui conflict semnificativ din viitor va fi mult mai accentuat.

”Credem că situaţia ucraineană nu va fi rezolvată fără o întrerupere a tranzitului şi este probabil ca preţurile să fluctueze”, au explicat analiştii din partea băncii franceze Societe Generale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie