Alegeri locale în Italia. Salvini câştigă Umbria

Matteo Salvini
Matteo Salvini (Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)

O coaliţie de dreapta a obţinut o victorie netă la alegerile locale din regiunea centrală a Italiei, Umbria, au arătat luni datele oficiale ale Ministerului de Interne, oferind un impuls partidului Liga Nordului condus de Matteo Salvini.

Votul în Umbria, o fortăreaţă tradiţională a partidelor de centru-stânga, având sub 1 milion de locuitori, generează un nou moment favorabil pentru Salvini, după ce o gafă politică a acestuia a dus la destrămarea coaliţiei de guvernare pe care o formase cu partidul Cinque Stelle în această vară.

Salvini a ieşit din coaliţia de guvernământ în luna august, după ce liderul Ligii a pariat pe declanşarea alegerilor anticipate crezând că le va câştiga. În schimb, Cinque Stelle s-au repliat şi au format o coaliţie surprinzătoare cu Partidul Democrat de centru-stânga (PD), trimiţându-l pe Salvini în opoziţie.

Donatella Tesei, senator al Ligii, care a fost susţinută şi de partidul de extremă dreapta Fraţii Italiei şi de Forza Italia, a fostului premier Silvio Berlusconi, a câştigat primul loc ca guvernator cu 57,6% dintre voturi.

Noua alianţă Cinque Stelle - PD nu a reuşit primul test electoral, întrucât Vincenzo Bianconi, liderul alianţei susţinute de cele două partide, a obţinut 37,5%..

Claudio Ricci, un candidat independent de dreapta, a obţinut doar 2,65% dintre voturi.

Şeful Ligii a petrecut săptămâni întregi în Umbria propunând introducerea unei rate fixe pe care, în opinia multor economişti, Italia nu şi-o poate permite, dar care potivit Ligii este necesară pentru a reînvia economia stagnantă.

Mesajul său a găsit teren fertil în Umbria, unde producţia a scăzut cu 15,6% după criza financiară globală 2007-2008.

După publicarea rezultatelor, Salvini a definit guvernul actual drept „nereprezentativ” şi a adăugat că timpul său expiră. Însă premierul Giuseppe Conte este de părere că ar fi o greşeală ca guvernul său să demisioneze doar pentru că rezultatele electorale dintr-o regiune care reprezintă doar 2 la sută din populaţia Italiei au fost câştigate de Ligă.

Sondajele de opinie arată că Liga, cu mesajul său anti-imigraţie şi anti-taxare este cel mai popular partid din Italia, cu aproximativ 30% dintre voturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe