Alegeri locale în Italia. Salvini câştigă Umbria

Matteo Salvini
Matteo Salvini (Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)

O coaliţie de dreapta a obţinut o victorie netă la alegerile locale din regiunea centrală a Italiei, Umbria, au arătat luni datele oficiale ale Ministerului de Interne, oferind un impuls partidului Liga Nordului condus de Matteo Salvini.

Votul în Umbria, o fortăreaţă tradiţională a partidelor de centru-stânga, având sub 1 milion de locuitori, generează un nou moment favorabil pentru Salvini, după ce o gafă politică a acestuia a dus la destrămarea coaliţiei de guvernare pe care o formase cu partidul Cinque Stelle în această vară.

Salvini a ieşit din coaliţia de guvernământ în luna august, după ce liderul Ligii a pariat pe declanşarea alegerilor anticipate crezând că le va câştiga. În schimb, Cinque Stelle s-au repliat şi au format o coaliţie surprinzătoare cu Partidul Democrat de centru-stânga (PD), trimiţându-l pe Salvini în opoziţie.

Donatella Tesei, senator al Ligii, care a fost susţinută şi de partidul de extremă dreapta Fraţii Italiei şi de Forza Italia, a fostului premier Silvio Berlusconi, a câştigat primul loc ca guvernator cu 57,6% dintre voturi.

Noua alianţă Cinque Stelle - PD nu a reuşit primul test electoral, întrucât Vincenzo Bianconi, liderul alianţei susţinute de cele două partide, a obţinut 37,5%..

Claudio Ricci, un candidat independent de dreapta, a obţinut doar 2,65% dintre voturi.

Şeful Ligii a petrecut săptămâni întregi în Umbria propunând introducerea unei rate fixe pe care, în opinia multor economişti, Italia nu şi-o poate permite, dar care potivit Ligii este necesară pentru a reînvia economia stagnantă.

Mesajul său a găsit teren fertil în Umbria, unde producţia a scăzut cu 15,6% după criza financiară globală 2007-2008.

După publicarea rezultatelor, Salvini a definit guvernul actual drept „nereprezentativ” şi a adăugat că timpul său expiră. Însă premierul Giuseppe Conte este de părere că ar fi o greşeală ca guvernul său să demisioneze doar pentru că rezultatele electorale dintr-o regiune care reprezintă doar 2 la sută din populaţia Italiei au fost câştigate de Ligă.

Sondajele de opinie arată că Liga, cu mesajul său anti-imigraţie şi anti-taxare este cel mai popular partid din Italia, cu aproximativ 30% dintre voturi.