Premierul italian Giuseppe Conte va finaliza negocierile pentru un nou guvern până miercuri

Guiseppe Conte
Guiseppe Conte (NurPhoto/Getty Images)

Primul ministru italian a declarat duminică că se aşteaptă să finalizeze discuţiile asupra unui nou guvern până miercuri, întrucât Mişcarea Cinque Stelle şi Partidul Democrat duc negocieri intense pentru a încheia un acord care să permită formarea unei coaliţii de guvernare.

Preşedintele italian, Sergio Mattarella, i-a acordat joi premierului Giuseppe Conte un mandat cu care să poată încerca formarea unei noi coaliţii.

Criza politică italiană a fost generată de decizia lui Matteo Salvini - Liga Nordului - de a scoate partidul său din alianţa cu Cinque Stelle, care a guvernat Italia în ultimele 14 luni - pentru a forţa organizarea de alegeri anticipate.

Planul lui Salvini a eşuat în momentul în care Cinque Stelle a anunţat că începe tratative cu Partidul Democrat, pentru formarea unei coaliţii, în ciuda inamiciţiei tradiţionale dintre cele două partide.

Conte a spus că „starea de spirit” dintre Cinque Stelle şi PD este bună. „Se va întâmpla marţi, cel târziu miercuri”, a spus el într-un interviu video în cadrul unei conferinţe organizate de ziarul Il Fatto Quotidiano, când a fost întrebat când va comunica şefului statului un program şi o linie pentru noul guvern.

Dacă nu va fi obţinut niciun acord săptămâna aceasta, este de aşteptat ca preşedintele Sergio Mattarella să dizolve parlamentul şi să stabilească o dată pentru noi alegeri.

Semnalând iminenţa unui acord, mişcarea Cinque Stelle a spus duminică seară că membrii săi au fost chemaţi marţi între orele 07:00 şi 16:00 GMT pentru a aproba un potenţial acord de coaliţie cu PD pe platforma de web a mişcării, poreclită Rousseau.

Membrii vor trebui să răspundă dacă sunt de acord că mişcarea ar trebui să formeze un guvern cu PD, prezidat de Conte, a declarat blogul oficial al Cinque Stele.

Fostul premier şi lider PD, Matteo Renzi, a declarat: „Facem politică gândindu-ne la un bun comun. Italia are nevoie de un guvern care să prevadă o creştere a TVA planificată şi să scoată ţara din izolarea care a fost provocată de Salvini" - conform Il Sole.

Beppe Grillo, influentul fondator al Cinque Stelle, a făcut declaraţii în favoarea unui acord sâmbătă, solicitând Partidului Democrat să profite de şansa „unică” de a forma o coaliţie.

„O altă şansă ca aceasta nu va mai reveni”, a spus comediantul într-un videoclip postat pe blogul său. „Să încercăm să visăm, să avem o viziune.”

Liderul Cinque Stelle, Luigi Di Maio, a cerut, de asemenea, o serie de condiţii pentru deschiderea negocierilor pentru un nou guvern - inclusiv confirmarea unui decret de blocare a operaţiunilor de salvare a migranţilor - semnalând că nu va face compromisuri la negocieri.

PD a propus anularea poziţiei vicepremierului, un job pe care şi-l doreau atât democraţii cât şi Cinque Stelle.

Liga Nordului condusă de Matteo Salvini rămâne cel mai popular partid, în ciuda crizei guvernamentale.

Un sondaj publicat sâmbătă de cotidianul Corriere della Sera a arătat că susţinerea Ligii a scăzut la 31,8% de la un nivel record de 35,9% punctat la jumătatea lunii iulie.

Cinque Stelle a crescut cu aproape 7% de la mijlocul lunii iulie, la 24,2%, conform aceluiaşi sondaj, în timp ce PD a crescut doar marginal la 22,3%, potrivit Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe