Italia în pragul crizei politice. Luigi Di Maio semnalează prăbuşirea iminentă a guvernului, îi mulţumeşte lui Conte

Salvini aruncă Italia în criză politică, guvernul se prăbuşeşte.
Luigi di Maio, liderul mişcării Cinque Stelle
Luigi di Maio, liderul mişcării Cinque Stelle (Andreas Solaro/AFP via Getty Images)

Luigi Di Maio, liderul mişcării Cinque Stelle a guvernării, a semnalat marţi iminenţa căderii guvernului de coaliţie din Italia, mulţumind premierului Giuseppe Conte pentru perioada cât s-a aflat la cârma Cabinetului de coaliţie.

"Orice s-ar întâmpla, vreau să vă spun că a fost o onoare să lucrez împreună în acest guvern", a spus Di Maio, care ocupă funcţia de viceprim-ministru în cabinet.

Giuseppe Conte urmează să se adreseze parlamentului marţi seară pentru a-şi apăra mandatul, după ce partenerul de coaliţie al partidului Cinque Stelle, Liga Nordului, a declarat că va prezenta o moţiune de încredere.

Un vot al Parlamentului nu a fost încă programat şi există o mare incertitudine cu privire la modul în care se va încheia actuala criză politică.

Cu toate acestea, este de aşteptat ca Giuseppe Conte să demisioneze în cursul zilei de azi, deschizând calea către lansarea, de către preşedintele Sergio Mattarella, a unei runde de consultări formale cu partidele pentru a vedea dacă se poate forma o nouă coaliţie.

În caz contrar, Mattarella va trebui să dizolve Parlamentul.

Liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, a cerut alegeri anticipate, cu trei ani înainte de termen, bazându-se pe o creştere dramatică a popularităţii sale prezentă în sondajele de opinie.

Dar planul lui Salvini a fost primit rece de către cercurile politicii italiene - Cinque Stelle şi partidul Democrat au încercat să formeze o coaliţie pentru a-l scoate pe Salvini din joc.

Di Maio a declarat că parlamentarii Cinque Stelle vor fi alături de Conte, care este profesor de drept şi nu are o afiliere politică. „Fiecare dintre noi ştie că suntem pe partea dreaptă a istoriei”, a spus Di Maio într-o postare pe Facebook.

"Liga va trebui să răspundă pentru decizia greşită de a dărâma totul, deschizând o criză guvernamentală la mijlocul lunii august ... doar folosind sondajele", a adăugat el, citat de Reuters.