"Agenţi din toate ţările, uniţi-vă!" Apple avertizează asupra supravegherii Internetului în Marea Britanie

Săptămâna trecută, secretarul britanic de externe a dezvăluit existenţa unui proiect de lege care va înăspri controlul statului asupra Internetului. Apple susţine că o astfel de lege va avea efecte negative asupra internauţilor nevinovaţi.
(Kevork Djansezian/Getty Images)

Directorul executiv al gigantului hi-tech Apple a avertizat în privinţa consecinţelor cumplite ale implementării de către guvernul britanic al aşa numitului Investigatory Powers Bill.

Proiecte asemănătoare de lege au ajuns pe masa multor Parlamente europene după incidentul Charlie Hebdo, în care au fost omorâţi jurnalişti în Paris în condiţii suspecte.

Tim Cook a declarat că, prin obligarea companiilor să ajute serviciile de securitate să treacă peste programele de criptare a datelor, vor fi afectaţi toţi oamenii, şi nu doar cei care au intenţii rele.

Potrivit lui Cook, companiile de comunicaţii trebuie să îşi protejeze clienţii.

“Vă puteţi uita în jur şi să vedeţi toate breşele informaţionale care au loc. Aceste lucruri devin tot mai frecvente”, a declarat Cook.

El a adăugat că “orice uşă laterală este o uşă laterală pentru toată lumea. Toată lumea doreşte să oprească teroriştii. Toată lumea doreşte să trăiască în siguranţă. Întrebarea este cum. Deschiderea unei uşi laterale poate avea consecinţe cumplite”.

Noul proiect de lege pentru supravegherea Internetului a fost dezvăluit săptămâna trecută de secretarul britanic de interne Theresa May. Acest proiect permite poliţiei şi serviciilor de securitate britanice să acceseze istoricul activităţii cetăţenilor britanici pe Internet fără permisiunea acestora sau fără un mandat judecătoresc.

Companiile de Internet vor trebui să stocheze datele privind conectarea utilizatorilor la Internet (internet connection records) pentru un maxim de 12 luni, lucru care va permite serviciilor de securitate să aibă acces la fiecare website vizitat dar nu şi la pagini individuale.