Big Brother ţine aproape: Peste 20 de turnuri false de telefonie descoperite în Londra

Turnuri de telefonie.
Turnuri de telefonie. (Captură Foto)

Peste 20 de turnuri de telefonie false, despre care se spune că ar fi unelte de spionare a comunicaţiilor publice, au fost descoperite în Marea Britanie, conform unei noi investigaţii desfăşurate de Sky News.

Turnurile, care au fost descoperite în Londra, erau echipate cu dispozitive cunoscute în industria comunicaţiilor sub numele de Internaţional Mobile Subscriber Identity, sau Stingrays.

Este pentru prima dată când astfel de unelte de spionaj sunt detectate în Marea Britanie.

Conform investigaţiei, turnurile false de comunicaţii de fapt interceptează apelurile telefonice şi colectează toate datele lor.

Autorităţile britanice, totuşi, nu au dezvăluit cine controlează turnurile şi cu ce scop. Dar, în trecut, Scotland Yard aparent a cumpărat o parte din stâlpii echipaţi cu dispozitivele de spionaj.

Tranzacţiile au fost desfăşurate de Scotland Yard în 2009, forţând mulţi analişti şi cetăţeni să suspecteze că forţa poliţienească este în spatele spionării cetăţenilor britanici.

Comisarul Bernard Hogan-Howe de la Scotland Yard a declarat presei britanice: “Nu vom discuta despre acest lucru deoarece doar cealaltă tabără va avea de beneficiat; prin urmare, nu văd niciun motiv să discut despre aceste lucruri.”

Guvernul britanic este cunoscut pentru desfăşurarea de activităţi de spionaj împotriva cetăţenilor săi, au arătat diverse rapoarte anterioare.

La începutul acestui an, legiuitorii britanici au recunoscut pentru prima dată că agenţiile de spionaj britanice monitorizează în masă datele şi comunicaţiile private.

Un raport al Comitetului pentru Informaţii şi Securitate din cadrul Parlamentului britanic a dezvăluit în luna martie că spionii guvernul britanic citesc mii de comunicaţii private în fiecare zi.

În plus, agenţia britanică de spionaj GCHQ şi omologul său american NSA au fost în centrul unui scandal internaţional după ce au fost divulgate mai multe informaţii secrete de către fostul contractor NSA Edward Snowden. Cele două agenţii sunt acuzate că au spionat nu numai unii dintre marii lideri ai lumii dar şi cetăţeni obişnuiţi de pe întreg globul.

Conform dezvăluirilor lui Snowden, GCHQ a primit comunicaţii private interceptate de NSA prin programele sale de supraveghere în masă, cunoscute sub numele de PRISM şi UPSTREAM.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.