Acuzaţii de discriminare la Judecătoria Călăraşi. Unul dintre angajaţi se declară persecutat

Şefa secretariatului Judecătoriei Călăraşi, Tatiana Chiriac, continuă acţiunile de protest declanşate pe 8 martie în faţa instituţiei.
Portest în faţa judecătoriei Călăraşi, Tatiana Chiriac, şefa secretariatului
Portest în faţa judecătoriei Călăraşi, Tatiana Chiriac, şefa secretariatului (Epoch Times România)

Şefa secretariatului în cadrul Judecătoriei Călăraşi, Tatiana Chiriac, continuă să protesteze în pauza de masă în faţa instituţiei în care activează, acuzând că este supusă unui tratament discriminatoriu din partea preşedintelui Judecătoriei, Valentina Criucicova.

Într-un interviu acordat Epoch Times România, Tatiana Chiriac a menţionat că a sesizat organele ierarhic superioare, fapt ce a dus la agravarea situaţiei, "de aceea nu-mi rămâne altceva decât să organizez în fiecare zi în pauza de masă această acţiune de protest paşnic în faţa instanţei de judecată".

Pe lângă funcţia administrativă din instituţia locală de judecată, Tatiana Chiriac mai este şi preşedintele Asociaţiei Falun Dafa, cunoscuta mişcare spirituală persecutată în China de Partidul Comunist încă din 1999.

În timpul liber, Tatiana Chiriac participă la acţiunile de protest organizate de practicanţii Falun Dafa din Moldova, în cea mai mare parte în faţa Ambasadei Chinei la Chişinău, în semn de solidaritate cu colegii ei persecutaţi de mai bine de 16 ani de regimul comunist de la Beijing.

„Având în vedere faptul că atunci când a fost numită în funcţia de preşedinte a Judecătoriei Călăraşi, chiar a doua sau a treia zi mi-a spus-o deschis „să plec să nu mă vadă în ochi”, „să merg să lucrez la Falun Dafa”, „să mă duc acolo unde pichetez şi cu cine protestez”, „să nu mai stric imaginea judecătorilor”, deoarece prin acţiunile mele publice pe care le am în cadrul Asociaţiei Falun Dafa stric imaginea justiţiei, iar aceste ieşiri în public ar trebui să fie doar de susţinere a judecătorilor. Am înţeles că toată problema este în convingerea mea, în aceea că eu practic Falun Gong, insă cu mare regret în Republica Moldova A.O. Falun Dafa a fost lichidată prin intermediul instanţelor judecătoreşti”, a declarat Tatiana Chiriac.

Deşi se aştepta ca preşedintele Judecătoriei să ia atitudine după prima acţiune de protest, acest lucru nu s-a întâmplat nici joi, 10 martie. Din contră, Tatiana Chiriac s-a pomenit cu „două sesizări la comisia de disciplină, deci după masă trebuie să las tot lucrul şi să scriu explicaţii, ceea ce înseamnă că pe d-na Valentina nu o interesează să aplanăm conflictul sau să mă întrebe ce se întâmplă. Doreşte în continuare să mă hărţuiască şi să mă aducă până în punctul în care să depun cerere de demisie doar pentru faptul că ea nu este de acord cu convingerile mele, cu comportamentul meu corect într-o instanţă de judecată. De aceea nu-mi rămâne nimic decât să stau zilnic aici în pauza de masă”.

Pe de altă parte, însă, preşedintele Judecătoriei Călăraşi dezminte orice acuzaţie la adresa ei din partea Tatianei Chiriac. Potrivit acesteia, în Instituţia pe care o administrează toţi colaboratorii sunt trataţi egal, drepturile nimănui nefiind încălcate, iar acuzaţiile aduse de subalterna sa sunt nefondate.

„Aceasta este opinia d-ei personală. În Instanţă nostra de judecată se respectă egalitatea, toţi colaboratorii sunt egali la noi. Acuzaţiile d-ei sunt nefondate. Eu nu ştiu prin ce metode consideră că am discriminat-o”, a declarat Valentina Criucicova.

Cu toate că preşedintele Judecătoriei a declarat că nu ar avea nici un conflict cu subalterna sa, Petru Ciumaş, specialist în cadrul Judecătoriei Călăraşi a punctat că „într-adevăr între preşedintele Judecătoriei şi Tatiana Chiriac există un conflict”.