Curtea Constituţională din R.Moldova a decis: preşedintele va fi ales prin vot direct

Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a anunţat că preşedintele Republicii Moldova va fi ales direct după ce judecătorii au examinat o sesizare depusă de un grup de deputaţi PLDM care au contestat modificările la Legea Supremă din 2000, anunţă Unimedia.
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale modificările din anul 2000 la Legea Supremă, astfel că potrivit prevederilor anterioare din Constituţie preşedintele R.Moldova va fi ales prin vot direct.

Articolul 78 din Constituţia RM va conţine următoarele aliniate:

Alegerea Preşedintelui

(1) Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

(2) Pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova pot candida cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit vârstă de 40 de ani, au locuit sau locuiesc pe teritoriul ei nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat. Modul de propunere a candidaţilor este stabilit prin lege organică.

(3) Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri.

(4) În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.

(5)Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, cu condiţia că numărul acestora e mai mare decât numărul voturilor exprimate împotriva candidatului.

(6) Procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova este stabilită prin lege organică.”

Această decizie a fost luată după ce un grup de deputaţi PLDM au depus o sesizare la Curtea Constituţională privind interpretarea art. 135 alin. (1) lit. c) coroborat cu art. 141 alin. (2) din Constituţie.

„Astăzi am fost martori ai unei hotărâri istorice a CCM. PDM a luat act de această decizie. Hotărârile Curţii nu se comentează, ele se execută. Noi urmează să vedem decizia motivată a Curţii. Cert este că următorul preşedinte va fi ales direct de popor. Este un factor pozitiv. Societatea demult îşi doreşte să fie ales direct de popor. De azi ne vom pregăti intens”, a declarat vicepreşedintele PD, Sergiu Sîrbu, citat de Unimedia.

„Până pe 24 mai noi trebuie să avem un preşedinte ales direct de popor. Această hotărâre se va răsfrânge asupra următorului preşedinte. După ce domnul Timofti îşi va anunţa demisia, Parlamentul va trebui să anunţe declanşarea alegerilor prezidenţiale”, a adăugat acesta.

La rândul său, Alex Cozer, membru al Platformei Civice Demnitate şi Adevăr a declarat pentru Epoch Times că ”prin această decizie s-a dat curs dezideratului popular, pentru că, potrivit sondajelor din ultimii ani, peste 90% din cetăţeni îşi doresc un preşedinte ales de popor. În acest sens Platforma Demnitate şi Adevăr a şi iniţiat o procedură de modificare a Constituţiei, iar până în prezent avem colectate în jur de 500 de mii de semnături. Este o realizare importantă a noastră că următorul preşedinte va fi ales de popor. Însă acest preşedinte trebuie ales într-un scrutin democratic şi liber, fapt ce nu este posibil astăzi, în condiţiile în care puterea în stat se află în mâinile oligarhului Plahotniuc şi a grupării sale. Este un prim pas spre scoaterea ţării din captivitate, însă mai avem mult de luptat, inclusiv în eventualitatea unui scrutin electoral prezidenţial”.