Pungeşti, locul unde jandarmii interzic colindele. 30 de ţărani intră în greva foamei

Proteste la Pungeşti
Proteste la Pungeşti (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Linişte, tihnă, mese îmbelşugate alături de cei dragi, asta înseamnă sărbătorile de iarnă pentru cei mai mulţi dintre români. Nu şi în "zona de siguranţă publică" Pungeşti unde, sătui de permanentele abuzuri ale jandarmilor care au ocupat comuna, pentru a asigura siguranţa utilajelor Chevron, 30 de localnici din Pungeşti au intrat, marţi, în greva foamei.

Ei protestează împotriva abuzurilor constante ale jandarmilor.

Localnicii au ridicat mai multe corturi şi au anunţat că intră în greva foamei pe termen nelimitat, declarând că s-au săturat de monitorizarea şi supravegherea agresivă a jandarmilor, care îi hărţuiesc în permanenţă şi îi chestionează de fiecare dacă când ies din casă şi merg prin sat.

Pungeştenii trăiesc de mai multe săptămâni o stare de permanentă hărţuire şi teroare, menită să îi aducă la limita rezistenţei pe toţi cei ce sunt împotriva exploatării gazelor de şist, pentru a renunţa la orice formă de protest. Jandarmii au cucerit practic comuna pe 2 decembrie, când Chevron şi-a trimis, pentru a doua oară utilajele în zonă. Vaste efective de jandarmi, acţionând în afara legii, după ce i-au împrăştiat violent pe localnicii ce încercau să blocheze înaintarea utilajelor, au luat în stăpânire satul, terorizându-i zi şi noapte pe săteni.

„Jandarmii au creat problemele începând din octombrie. Dar din 2 decembrie au creat multe probleme, au venit în forţă, au luat lumea la bătaie. Au venit noaptea la ora 4 şi au luat lumea la bătaie. Noi acum am intrat în greva foamei că nu suntem de acord”, a declarat Florea Grigoraş, unul dintre protestatari, pentru Epoch Times, rememorând inclusiv momentul când Chevron şi-a trimis prima dată utilajele în sat (jumătatea lui octombrie) iar sătenii ce formaseră un lanţ uman în drum au fost spulberaţi literalmente de jandarmi, loviţi, bătuţi, intimidaţi.

Nu poţi să te duci, cum suntem noi la ţară, în mod normal noi avem WC în grădină. Ei nu te lasă nici măcar să te duci în grădină, te duci cu lanterna şi strigă la noi să stingem lanterna să trecem în casă. Mereu circulă de la Moara Sima pe toată raza comunei Pungeşti circulă toată noaptea. Acum circulă pe stradă ne filmează. Nu comunică. Noaptea ne legitimează şi ne spun să stăm acasă. Să nu mai ieşim pe stradă. Dacă te găsesc în grup de 3 persoane, mai mult de trei persoane te opresc şi cer legitimarea. Nu ai voie să circuli în grup mai mare de trei persoane”, a explicat acesta.

Cei care intră în greva foamei sunt oameni în vârstă, trecuţi de 50 de ani. La vârsta lor, greva foamei este un gest extrem, dar la fel de extremă este şi situaţia pe care o trăiesc. Ajunşi la capătul puterii, oamenii declară că vor răbda de foame atât cât îi vor ţine puterile şi sănătatea, declară liderul Mişcării de Rezistenţă de la Pungeşti, Constantin Pâslaru:

"Suntem aproximativ 30 de persoane, aşteptăm să se mai alăture şi alţi oameni din Pungeşti. Oamenii din comuna Ivăneşti se vor alătura acestei forme de protest. Este o formă de protest extremă pentru că situaţia este deja extremă. Vom merge până la capăt, dar ne vom opri în momentul în care vom vedea că, media celor care intră în greva foamei este de ceva la 50 de ani, oameni foarte în vârstă, lucrurile se agravează. Vom încerca să-i lăsăm pe cei tineri şi mai rezistenţi sa ii inlocuiasca, pentru ca cei mai în vârstă să poată trăi cu linişte şi pace, aşa cum merită orice om care a luptat pentru libertatea asta pe care noi, cei de la Pungeşti, pe 2 decembrie am pierdut-o”.

"Ironia" situaţiei, jandarmii, plătiţi de la buget, din taxele pe care le plătesc inclusiv localnicii din Pungeşti, bat cetăţenii, pentru a proteja interesele unei companii contestate "atât naţional şi internaţional”, atrage atenţia Pâslaru asupra situaţie aberante la care s-a ajuns în statul "de drept" românesc.

„La ora actuală mai avem încă peste 250 de jandarmi aici. Ceea ce costă. Costurile sunt de peste 60.000 de euro. Este inadmisibil ca noi, contribuabilii, să plătim 60.000 de euro pe zi pentru ca Jandarmeria să protejeze o companie contestată atât naţional şi internaţional”, a declarat Pâslaru.

„Copiilor le-a fost interzisă serbarea de sfârşit de an în satul Siliştea. Obiceiurile de iarnă, care sunt sfinte în Moldova au fost de asemeni interzise. Fiecare încearcă să le păstreze şi să le lase urmaşilor, chiar şi acestea au fost interzise pentru că sunt considerate adunări populare. Oamenii nu pot să meargă liniştiţi pe stradă, dacă sunt în grupuri de 3 persoane sunt imediat opriţi, legitimaţi, filmaţi. Oamenii ăştia nu au mai făcut nimic altceva, e vorba despre pământ”, a continuat acesta.

Constantin Pâslaru susţine că în aceste condiţii „nu mai vorbim despre democraţia statului român, de libertate, care a fost aruncată într-o prăpastie. E grav ce se întâmplă, e foarte grav!. Punctul care a umplut paharul este lipsa de dialog şi aceşti jandarmi care ne hărţuiesc zi de zi aici. Violenţa cu care sunt ei prezenţi în zonă, interzicerea obiceiurilor de iarnă”.

Protestatarii au încercat să închirieze un autocar pentru a se deplasa la Bucureşti să-l „colinde” pe premierul Ponta. La scurt timp după ce au plătit transportul, reprezentanţii companiei au venit să le aducă bani înapoi spunându-le că „nu se mai poate” pentru că şi-ar crea probleme.

„Noi am vrut să venim în formă de protest să-l colindăm cu un autocar pe domnul prim-ministru, pe domnul Ponta. În schimb s-au făcut presiuni grave chiar ameninţări la adresa companiilor care ne-au oferit un autocar, plătite bineînţeles din banii noştri, să nu participe sau să nu ne dea acel autocar. În schimb noi suntem hotărâţi, oamenii sunt foarte hotărâţi să se jertfească pentru a-şi apăra pământul pentru un mediu de viaţă sănătos”, a continuat acesta.

Întrebat dacă au un mesaj pentru premierul Victor Ponta, liderul Mişcării de Rezistenţă din Pungeşti a declarat:

„Să se prezinte la Pungeşti, că să vadă diferenţa dintre aceşti oameni care protestează cu adevărat la Pungeşti, faţă de cei de la Roşia Montană, acei „mineri” care erau deghizaţi de fapt, un medic stomatolog a fost deghizat şi introdus acolo în mină etc. Acolo s-a prezentat repede domnul prim-ministru, să-i salveze, să-i scoată din mină.

Aici la Pungeşti chiar dacă am fost numiţi agenţi ai KGB-ului.. KGB-işti, oameni ai serviciilor. Vreau să-l asigur pe domnul Ponta că niciun KGB-ist nu s-a deghizat în ţăran român. Acestea acuzaţii au fost aduse să ne denigreze şi să părem „trădători”, ca opinia publică să se întoarcă împotriva noastră. Dar din fericire opinia publică, românul, s-a trezit şi-şi da seama că aceşti oameni sunt cauza tuturor problemelor”.

Constantin Pâslaru a prezentat revendicările protestatarilor: „Vrem retragerea jandarmilor, ridicarea stării zonei de siguranţă şi în primul rând să înceteze orice activitate compania Chevron pe raza acestei comune, atât timp cât pentru acel teren nu s-a dat o hotărâre a tribunalului. Respectarea referendumului. Respectarea cerinţei cetăţenilor care au adunat dublu semnături necesare pentru organizarea unui referendum în ceea ce priveşte demiterea primarului”.

„Imaginaţi-vă dumneavoastră că suntem cu toţii pe o plută în mijlocul mării şi cineva se apucă să facă o gaură în plută. El se apucă să ne spună că: nu, nu, nu, eu fac în partea mea de plută. Românul şi-a dat seama foarte bine ca această forare, explorare, exploatare poate afecta orice altă localitate din ţară. Încearcă să dezinformeze oamenii spunându-le că aceasta ne va duce spre independenţă energetică”, a concluzionat liderul Mişcării de Rezistenţă de la Pungeşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne