"Abatorul de păduri" de la Reci primeşte undă verde de la Mediu

Păduri tăiate
Păduri tăiate

Considerată un adevărat abator de păduri, fabrica de la Reci a companiei Holzindustrie Schweighofer primeşte undă verde de la Protecţia Mediului. Comisia de Analiză Tehnică constituită la nivelul Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului (APM) Covasna a luat joi decizia de emitere a autorizaţiei de mediu pentru fabrica de prelucrare şi debitare a lemnului construită anul trecut la Reci de concernul austriac, relatează voceatransilvaniei.ro.

Potrivit directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, decizia va fi făcută publică în scurt timp pe site-ul instituţiei şi poate fi contestată în termen de 15 zile.

Neagu i-a contrazis pe activiştii de mediu care susţin că fabrica de la Reci a fost construită ilegal, susţinând că APM a respectat legea şi a parcurs toate etapele procedurale, lucru confirmat şi de echipele de control:

„Noi am judecat după lege, am parcurs toate etapele procedurale, că legea e bună sau e rea, asta nu e treaba noastră (…) Noi am respectat legea. Ne-au verificat, am avut inspecţii şi controale, chiar şi corpul de control al ministrului Mediului (…) Fabrica de la Reci e o fabrică de prelucrare şi rindeluire, nu are legătură cu defrişările de pădure. Pădurea nu se păzeşte la poarta fabricii, se păzeşte la poalele pădurii, acolo unde intră hoţul cu toporul şi iese cu căruţa de lemne", a declarat Gheorghe Neagu, citat de Agerpres.

Reamintim că firma Schweighofer Holzindustrie România, expusă recent de o investigaţie a organizaţiei Environmental Investigation Agency (EIA) că recompensează lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificaţie, a construit marea fabrică de prelucrare a lemnului din comuna Reci, jud.Covasna în baza unei autorizaţii de construire emise ilegal, susţin reprezentanţii ONG-urilor, care, de altfel, au acţionat compania în instanţă.

Potrivit ONG-urilor, fabrica HS de la Reci nu este doar un veritabil "abator de păduri" (tăiate ilegal) ci şi un proiect investiţional grevat de nenumărate ilegalităţi flagrante, unele de natură penală, de încălcări a legislaţiei româneşti şi ale unor directive europene. Din acest motiv, mai multe ONG-uri (Bankwatch România, Greenpeace România, Neuer Weg şi E-JUST) au iniţiat mai multe procese în instanţă şi au depus reclamaţii la instituţiile statului pentru împiedicarea construirii, respectiv oprirea definitivă a fabricii.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

Revenind la APM Covasna, Comisia de Analiză Tehnică care a luat joi decizia de emitere a autorizaţiei de mediu pentru fabrica de la Reci a fost constituită din reprezentanţi ai Agenţiei de Protecţie a Mediului, Gărzii de Mediu Covasna, Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Consiliului Judeţean Covasna şi Direcţiei Sanitar Veterinare Covasna.

Decizia autorităţilor de la Covasna intră în contradicţie flagrantă cu cererile ONG-urilor de mediu din judeţ şi din ţară, care au solicitat public în numeroase rânduri, inclusiv în cursul acestei săptămâni, neautorizarea fabricii de cherestea de la Reci:

Dacă fabrica de cherestea de la Reci intră în funcţiune oficial, cei 800.000 metri cubi de brazi prelucraţi vor provoca tăierea a aproximativ 2.971 hectare de pădure în fiecare an”, a afirmat Toro Attila, unul dintre liderii mişcării ecologiste din Sfântu Gheorghe.

Construirea fabricii de la Reci, care se întinde pe mai multe zeci de hectare, a început acum un an, declanşând reacţii de protest din partea mai multor organizaţii nonguvernamentale care au arătat că fabrica va afecta mediul înconjurător, va distruge pădurile din judeţ, va falimenta micii întreprinzători locali din industria lemnului şi va avea efecte dezastruoase asupra Rezervaţiei naturale „Mestecănişul” de la Reci, precum şi asupra turismului din zonă.

Potrivit organizaţiei Neuer Weg, construcţia a demarat, înainte ca planurile urbanistice, avizele şi autorizaţii necesare să fi fost obţinute. Pe 8 august 2013, în urma unor proteste şi a unei deplasări pe teren cu reprezentanţi ai presei şi ai ISC Covasna, ecologiştii au obţinut sistarea lucrărilor de construcţii, pentru câteva luni iar pe 27.05.2014, după amplele proteste împotriva defrişărilor, din Bucureşti şi restul ţării, fabrica de la Reci şi-a suspendat activitatea a doua oară.

„Pornind de la prezumţia că suspendarea s-a făcut în urma dezvăluirilor din mass-media cât şi a protestelor de stradă din ultimele săptămâni care au avut ca ţintă şi firma sus menţionată, considerăm oprirea funcţionarii fabricii ca pe un lucru firesc, un semn de normalitate şi de LEGALITATE atât din partea firmei cât şi din partea autorităţilor care, de asta dată, aparent, au dat curs solicitărilor străzii, ale unor ONG-uri şi/sau ale factorului politic”, anunţa organizaţia, la finele lunii mai.

„Vom considera orice repunere în funcţiune a fabricii, fără autorizaţiile necesare, un abuz şi o faptă penală, atât din partea firmei cât şi din partea autorităţilor statului, ceea ce ne va determina să cerem, prin toate mijloacele legale, sancţionarea celor răspunzători cât şi oprirea fabricii”, mai preciza NeuerWeg.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne