UPDATE: Protest pentru salvarea pădurilor în Piaţa Universităţii. Doi manifestanţi au ajuns la Poliţie (Video)

Protest pentru salvarea pădurilor, Piaţa Universităţii, 7 iunie 2015.
Protest pentru salvarea pădurilor, Piaţa Universităţii, 7 iunie 2015. (Eugen Horoiu)
Se încarcă player-ul...

UPDATE ora 19.34. În Piaţa Universităţii au mai rămas în jur de 70 de protestatari iar jandarmii legitimează pe toata lumea. "Tipic statul poliţienesc!", a caracterizat situaţia George Epurescu, preşedintele Asociaţiei România Fără Ei.

UPDATE 18.54: Manifestanţii acuză că doi protestatari (un băiat şi o fată) au fost ridicaţi şi duşi la secţia 4 de Poliţie.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, le-a confirmat reporterilor Epoch Times că "o persoană, organizator al protestelor, care a pătruns pe carosabil" a fost dusă la secţie pentru legitimare, urmând a fi sancţionată "pentru activitate nedeclarată, conform legii", iar cea de a doua persoană o însoţeşte, în calitate de prieten.

"Jandarmii sunt mult mai agresivi ca pe 9 mai. S-a încercat plecarea în marş dar a fost impiedicată în mod brutal. Marşul a luat-o pe străduţe, dar a fost blocat şi acolo. Activistul Alex Cârstea de la Rezistenţa Civilă este în prezent îndubat! Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!", au scris protestatarii, pe Facebook

UPDATE 18.30: Protestatarii au revenit în zona fântânii de la Universitate, după ce cordoanele de jandarmi le-au barat ieşirea pe lânga facultatea de Arhitectură. Se strigă "Jos, Ponta, jos, eşti un ticălos" şi "Demisia!"

"Deja sunt cetăţeni închişi în dubele Jandarmeriei, iar cei care au încercat să înainteze pe trotuar către piaţa Victoriei sunt blocaţi de Jandarmerie pe străduţele adiacente.", scrie o protestatară, pe Facebook.

UPDATE 18.23: Manifestanţii au încercat să iasă din blocada forţelor de ordine pe străduţa de lânga arhitectură însă jandarmii, în număr foarte mare, încearcă din nou să îi încercuiască. Finalmente, protestatarii au fost din nou blocaţi şi scandează, cu putere, "Jandarmeria apără hoţia!" şi "Fără violenţă!"

UPDATE 18.10: Protestatarii au încercat să se îndrepte spre Piaţa Victoriei, însă drumul le-a fost blocat de jandarmi aflaţi la faţa locului, care au barat, practic, zona fântânii de la Universitate, unde are loc protestul.

Se scandează "Jandarmeria apără hoţia" şi "Toate partidele ne taie pădurile."

UPDATE 18.07: În Piaţa Universităţii se scandează: "România, trezeşte-te" şi "Solidaritate." Numărul protestatarilor a crescut la aproximativ 300.

UPDATE ora 17.50: Manifestanţii scandează "Toate partidele ne-au tăiat pădurile!", "Afară, afară, cu mafia din ţară", "Nu corporaţia face legislatia", "Uniţi luptăm, pădurea apăram!", "Nu corporaţia face legislatia".

Pe pancartele aduse de protestatari se pot citi mesaje precum "Romsilva=mafia srl, toate partidele şi "România pierde 3 ha de pădure pe oră!" (parcarta Greenpeace).

"Pădurea este a noastră. Este un interes naţional şi o să o apărăm", declară, la portavoce, istoricul Mircea Radea.

"În fiecare oră dispar trei hectare de păduri, pădurea a fost înstrăinată, în mare parte prin retrocedări abuzive, iar acum este efectiv rasă, din cauza interesului economic.", a mai arătat Radea, adăugând că se impune ca DNA-ul sa ancheteze retrocedările ilegale de păduri, taierile abuzive şi să-i verifice pe marii procesatori şi exportatori de lemn, pentru a vedea care este provenienţa materialului lemnos.

UPDATE, ora 17.10: Zeci de persoane au început să se strângă în Piaţa Universităţii, unde este anunţat un amplu protest pentru stoparea defrişărilor ilegale.

Nici nu au apucat manifestanţii să ajungă la Universitate că jandarmii au şi trecut la legitimări, susţinând că măsura are drept scop identificarea unor eventuali "infiltraţi" printre manifestanţi, "infiltraţi" care ar putea lansa provocări.

În schimb, organizatorii protestului, Alexandru Alexe şi Claudiu Crăciun susţin că jandarmii încearcă să-i intimideze, mai ales că, nu o dată, activiştii s-au trezit cu amenzi primite prin poştă, după ce au luat parte la manifestări publice.

Atât reprezentanţii Jandarmeriei, cât şi cei ai protestatarilor filmează.

Si la Cluj, un grup de câteva zeci de persoane s-au adunat în centrul oraşului pentru a lua atitudine faţă de cei care defrişează pădurile ţării. Aceştia au afişat mai multe mesaje pentru autorităţi pentru a stopa masacrul pădurilor, relateaza Romania Curata. Unul dintre manifestanţi a prostestat într-un mod original, ţinând în mână o drujbă uriaşă, aceasta fiind mascota protestatarilor.

* * *

Duminică, 7 iunie, românii sunt aşteptaţi din nou în stradă pentru a-şi apăra pădurile. Mobilizaţi pe Facebook, bucureştenii au început să se adune în Piaţa Universităţii, unde a fost convocată o amplă adunare publică.

"În urma protestului împotriva despăduririlor declanşat pe 9 mai, am primit asigurări din partea instituţiilor statului că vor demara toate demersurile pentru a remedia situaţia. Dar noi ştim că despăduririle durează de mulţi de ani de zile, timp în care autorităţile nu au luat nicio măsură pentru a le opri. Mai ştim şi faptul că tentaculele mafiei din acest domeniu încep de la simplul pădurar corupt şi se termină cu nume de vârf din politica românească. S-a demonstrat că inclusiv în cazul pădurilor administrate de Romsilva, instituţie ale cărei atribuţii includ apărarea, conservarea şi dezvoltarea durabilă a fondului forestier, au fost constatate numeroase cazuri de tăieri ilegale. De aceea nu ne lăsăm amăgiţi că situaţia se va remedia în urma unor simple declaraţii populiste făcute de politicieni.

Va fi nevoie de o luptă îndelungată, de perseverenţă şi vigilenţă din partea noastră, până când vor începe să se vadă rezultate reale. Trebuie să ne asigurăm că avem o legislaţie menită să protejeze pădurile de abuzuri, dar mai ales că această legislaţie va fi respectată. Întărirea instituţiilor de control - comisariatele silvice - şi a instrumentelor de monitorizare a trasabilităţii lemnului - SUMAL- Radarul Pădurilor este absolut necesară.

Vom continua să luptăm până când vom obţine aceste lucruri.", scriu, pe Facebook, organizatorii evenimentului.

Până la această oră, şi-au anunţat participarea la protest în jur de 3.700 de persoane. Rămâne de văzut câţi vor ieşi şi fizic în stradă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.