Defrişările ilegale şi problemele de mediu, aduse în atenţia Parchetului General şi al Ministerului Mediului

Păduri masacrate
Păduri masacrate (Matt Cardy / Getty Images)

De Ziua Internaţională a Mediului, reprezentanţi ai societăţii civile au adus în atenţia autorităţilor, mai exact a Parchetului General şi a Ministerului Mediului, problema defrişărilor ilegale precum şi a altor grave probleme de mediu precum fracturarea hidraulică, distrugerea spaţiilor verzi din oraşe, construcţia de microhidrocentrale în zone protejate etc.

Primiţi în audienţă la Parchet, George Epurescu, preşedintele la România fără Ei, Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica şi Octavian Berceanu de la Uniţi Salvăm, au expus procurorului de serviciu nemulţumirea societăţii civile cu privire la modul în care au fost instrumentate infracţiunile silvice şi, în special, tăierile ilegale de păduri.

"Am explicat nemulţumirea societăţii civile cu privire la modul în care infracţiunile silvice, tăierile ilegale au fost instrumentate de către instituţiile statului, în special de către Procuratura care, practic, a lucrat sau a protejat alte instituţii aflate în cârdăşie cu hoţii prin inacţiunile lor şi am cerut ca infracţiunile silvice să fie investigate la nivel central. Am cerut să se ia dosarele de la Parchetele de pe lângă judecătoriile din ţară şi să fie aduse la Bucureşti, întrucât este evident că Parchetele din ţară sunt în cârdăşie cu tăietorii de lemn: un fenomen atât de amplu nu se putea desfăşura decât cu sprijinul tacit al instituţiilor de control. Nu o să mai tolerăm inactivitatea Parchetelor şi fuga de răspundere!", a declarat George Epurescu pentru Epoch Times.

Ca urmare a discuţiilor de vineri, s-a stabilit ca reprezentanţii ONG-urilor să depună, marţi, o cerinţă expresă în scris prin care să solicite investigarea dosarelor vizând infracţiuni silvice la nivel de Parchet General.

Cu ocazia audienţei la Parchetul General, activiştii au depus, de asemenea, un document de poziţie al Coaliţiei de Mediu privind cele mai grave şi urgente probleme de mediu din ţara noastră, precum şi o analiză a Inspecţiei Judiciare a dosarelor instrumentate de Justiţie:

"Analiza ne aduce la concluzia că s-a mers pe ideea unor pedepse minime şi spre amenzi penale în locul unor pedepse exemplare. Mai mult, din analiză reiese că au fost sancţionate numai persoane fizice, nu şi persoane juridice.

Totodată, din câteva mii de dosare vizând infracţiuni de mediu, doar ceva peste o sută au ajuns în instanţă. Dosarele mari, pe persoană juridică şi vizând tăieri masive au fost acoperite de NUP-uri şi nu au ajuns niciodată în tribunal." a mai declarat Epurescu.

Activiştii de mediu s-au adresat astăzi şi Ministerului Mediului, unde au depus patru documente, spre analiză şi folosire. Primele două sunt cele depuse şi la Parchet, în timp ce altele două vizează fracturarea hidraulică, tehnologie prin care se extrag gazele de şist.

"Am depus compendiumul care a stat la baza raportului pentru interzicerea fracturării hidraulice din statul New York şi încă un document de maximă actualitate, dat publicităţii ieri de către Agenţia Americană pentru Mediu (EPA), respectiv rezumatul raportului privind efectele fracturării hidraulice asupra apei potabile. De acolo reiese că fracturarea hidraulică poluează apa potabilă nu doar în caz de accidente, ci şi în condiţii de exploatare normală.", a precizat George Epurescu.

"Mesajele noastre legate de tăierile ilegale şi de distrugerea mediului ambient au fost primite cu multă răceală. Drept pentru care ne continuăm acţiunile şi în stradă şi în media şi în instanţe.

A fost o răceală totală şi nu numai la Parchet. Miercuri a fost o dezbatere pe problema defrişărilor şi pe probleme de mediu, cu participarea WWF, Greenpeace, Coaliţia pentru Mediu etc. Au fost chemate să participe, prin reprezentanţi, DNA-ul, SRI-ul, Parchetul, Jandarmeria, Poliţia Română, Ministerul Mediului, Preşedinţia. Cu excepţia şefului Serviciului Arii Protejate din cadrul Romsilva, nu a venit nimeni.", a declarat Octavian Berceanu.

Reamintim că acţiunile de astăzi fac parte dintr-o amplă serie de evenimente dedicate, în special, stopării defrişărilor ilegale, evenimente ce vor culmina cu o amplă adunare publică anunţată pentru duminică în Piaţa Piaţa Universităţii din Bucureşti. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.