-98 C putem găsi doar în Antarctica

Antarctica
Antarctica (Alexandra Kobalenko/Getty)

Care este cea mai scăzută temperatură la nivelul solului care poate exista pe Pământ? Aparent, mai rece decât ne-am gândit.

Un studiu publicat în jurnalul Geophysical Research Letters arată că analiza datelor prin satelit indică că văile din foile de gheaţă din Antarctica pot ajunge la -100 ºC.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la aceste date după ce au analizat din nou descoperirile efectuate de sateliţi de observare a Pământului. În 2013, o echipă de oameni de ştiinţă de la Centrul Naţional al datelor despre zăpadă şi gheaţă de la Universitatea din Colorado Boulder (SUA) a anunţat că au găsit temperaturi de -93° C în mai multe puncte ale Platoului din Estul Antarcticii; dar prin remăsurarea acestor citiri cu date actualizate de la staţiile meteorologice din domeniu, au descoperit că locurile mai reci sunt de fapt mult mai reci decât se credea anterior, ajungând la -98° C.

Aceste temperaturi sunt observate în timpul nopţii la Polul Sud şi "par să fie cele mai scăzute posibil", potrivit echipei internaţionale a cercetătorilor care au lucrat la studiu. Aceste temperaturi sub zero sunt meţinute până la 3 metri adâncime.

Noul studiu al datelor a adus şi un aspect interesant cu privire la modul în care se produc valori minime: pentru a ajunge în acest punct scăzut, nu numai că trebuie ca cerul să fie senin, dar şi aerul trebuie să fie extrem de uscat, pentru că orice vapor de apă din aer tinde să-l încălzească foarte uşor.

Oamenii de ştiinţă au analizat datele de la sateliţii Terra şi Aqua ai NASA, cât şi sateliţii de mediu Polar de la NOAA (Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică) înregistraţi între 2004 şi 2016. Cele mai mari scăderi de temperatură au loc noaptea în timpul iernii în emisfera sudică, care corespund lunilor iunie, iulie şi august. Cercetătorii susţin că temperatura ar putea fi şi mai coborâtă dacă ar fi mult mai mut cer senin şi aer uscat. Au găsit zeci de locuri cu temperaturi scăzute; totuşi, având în vedere că aceeaşi temperatură a fost înregistrată în mai multe locuri de-a lungul gheţarului, chiar şi la sute de kilometri distanţă, oamenii de ştiinţă cred că aceasta ar putea fi cea mai rece temperatură de pe Pământ. Şi ar putea fi un record care nu se poate schimba o perioadă mare de timp.

Creşterea nivelului de dioxid de carbon în atmosferă şi nivelului ridicat de vapori de apă arată că aceste condiţii necesare temperaturilor super-scăzute sunt din ce în ce mai rare.

"Luând în considerare procesele radioactive care controlează temperaturile scăzute ale suprafeţei şi aerului şi schimbarea compoziţiei atmosferei, înseamnă că în viitor se vor vedea mai puţine evenimente cu temperaturi extreme".

Referencia: Ultra‐low surface temperatures in East Antarctica from satellite thermal infrared mapping: the coldest places on Earth. T. A. Scambos , G. G. Campbell , A. Pope, T. Haran , A. Muto, M. Lazzara, C. H. Reijmer, M. R. van den Broeke. Junio 2018. Geophysical Research Letters. DOI: https://doi.org/10.1029/2018GL078133