Pippidi: "Pretindem că le dăm oamenilor educaţie gratuit, dar nu le-o dăm gratuit"

Se încarcă player-ul...

"Nu am nicio idee dacă ce facem noi în domeniul educaţiei are vreo valoare sau nu. Mai degrabă aş zice că nu. Dar de ce nu pot să răspund foarte clar la această întrebare este pentru că ne lipsesc cu desăvârşire indicatorii pentru a ne da seama dacă progresăm, avansăm, sau stăm pe loc", a declarat preşedintele Societăţii Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, în cadrul conferinţei "Educaţia – cunoaştere şi vocaţie".

Statul pretinde că se poate ocupa de domeniul educaţiei, el pretinde că este un stat modern şi este capabil să se organizeze, însă, în opinia acesteia, avem de-a face cu "o falsă pretenţie."

"De fapt nu este capabil nici să le finanţeze, nu e capabil nici să organizeze şi introduce anumite distoriuni sistemice în sistemul de preţuri din această zonă. Practic pretindem că le dăm oamenilor educaţie gratuit, dar nu le-o dăm gratuit. Ea nu e gratuită. Diferenţa acelei chestii se realizează prin corupţie, prin corupţia asta sistemică şi prin corupţia individială, pentru că oamenii sunt mai antreprenoriali", a declarat Alina Mungiu Pippidi.