Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

(YURI CORTEZ / AFP / Getty Images)

În fiecare an, pe 3 decembrie, la nivel mondial, se marchează Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Sărbătoarea are ca scop promovarea drepturilor, susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării celor aproximativ 650 milioane de persoane cu un handicap, însemnând circa 10% din populaţia lumii. În România trăiesc aproximativ 691.500 persoane cu dizabilităţi, dintre care aproape 90.000 sunt copii, informează ziarul Puterea.

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 1992, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap (1983-1992). Cei zece ani au constituit o perioadă de conştientizare, de dezvoltare şi implementare a unor programe destinate îmbunătăţirii situaţiei acestei categorii sociale defavorizate.

Astăzi, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.

Peste 10.000 de beculeţe vor străluci pentru persoanele cu dizabilităţi

În România, evenimentul este marcat printr-o serie de activităţi menite să tragă un semnal de alarmă asupra importanţei integrării acestei categorii defavorizate.

Printre acestea se numără şi organizarea evenimentului Ziua Porţilor Deschise în unităţile de înăţământ special din Bucureşti. Iniţiativa aparţine Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi se desfăşoară sub egida ONU, având ca temă centrală "Eliminarea barierelor pentru a crea o societate incluzivă şi accesibilă pentru toţi". Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar, obiectivul organizării acestui tip de evenimente îl constituie creşterea receptivităţii fiecăruia dintre noi faţă de persoanele cu dizabilităţi, precum şi dezvoltarea unei atitudini de toleranţă şi de implicare activă a acestora în viaţa comunităţii.

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi va fi marcată şi în Parcul Drumul Taberei, din Bucureşti, unde va fi amplasat un brad de Crăciun, în care vor fi aprinse 10.417 de beculeţe, fiecare luminiţă reprezentând o persoană cu handicap din comunitatea Sectorului 6.

Beculeţele vor fi aprinse pe 3 decembrie, la ora 17.00, în Parcul Drumul Taberei, în semn de solidaritate, precum şi pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la drepturile persoanelor cu handicap, transmite site-ul b365.ro.

Gala Persoanelor cu Dizabilităţi “Accesibilizaţi libertatea”

Gala Persoanelor cu Dizabilităţi este un alt eveniment dedicat persoanelor cu handicap, care are ca obiectiv premierea celor mai creative şi îndrăzneţe persoane şi iniţiative de incluziune. Cea de-a treia ediţie a Galei Persoanelor cu Dizabilităţi “Accesibilizaţi libertatea”, a fost organizată, în acest an, în preajma Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi şi a reunit peste 200 de invitaţi, printre care ambasadori, angajatori publici şi privaţi, jurnalişti, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai organizaţiilor neguvernamentale.

Mircea Toma: Mesajul pe care încercăm sa îl transmitem, prin intermediul Galei Persoanelor cu DIzabilităţi, pare să fie recepţionat de tot mai mulţi dintre cei cărora le este adresat. Vorbesc în primul rând de angajatori, cărora încercăm să le atragem atenţia că există un capital important de resurse umane în piaţă, care este neglijat din motive de lipsă de încredere în aptitudinile pe care persoanele cu dizabilităţi le au

Mircea Toma, Preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei - ActiveWatch, unul dintre organizatorii evenimentului, a declarat pentru The Epoch Times că ediţia din acest an a evenimentului a reprezentat un progres.

”A treia ediţie a Galei Persoanelor cu Dizabilităţi a însemnat un progres, în sensul că mesajul pe care încercăm sa îl transmitem, prin intermediul acestui eveniment, pare să fie recepţionat de tot mai mulţi dintre cei cărora le este adresat. Vorbesc în primul rând de angajatori, pe care noi încercăm să îi sensibilizăm, să le atragem atenţia că există un capital important de resurse umane în piaţă, care este neglijat din motive de lipsă de încredere în aptitudinile pe care persoanele cu dizabilităţi le au”, a declarat Mircea Toma, pentru Epoch Times.

În cadrul evenimentului, au fost prezentaţi câştigătorii celor cinci categorii ale competiţiei din acest an pentru transformarea României într-o societate deschisă tuturor membrilor săi, cu toate abilităţile de care dispun. Din totalul de 116 candidaturi, membrii celor cinci jurii ale competiţiei au desemnat care au fost cele mai inspirate şi mai eficiente proiecte care vizează persoanele cu dizabilităţi.

Astfel, la categoria ”Oameni cu desăvârşire”, în care sunt recompensate realizările persoanelor cu dizabilităţi în domeniul educaţional, premiul juriului a fost acordat Geaninei Bolba, o tânără cu dizabilităţi din Timişoara, absolventă a secţiei de design vestimentar a Facultăţii de Arte, creatoare a colecţiei vestimentare „Cameleonul – curajul de expresie”. Tot la aceasta categorie, premiul publicului a fost acordat lui Claudiu Daniel Biţă, creatorul site-ului „preţmic”.

Categoria “Porţi deschise” se adresează companiilor sau instituţiilor care şi-au accesibilizat sediile sau au adaptat locurile de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi, iar câştigătoarea Galei Persoanelor cu Dizabilităţi “Accesibilizaţi libertatea” la această secţiune este Asociaţia Lumina, care asigură transport adaptat, rampă, săli de baie adaptate pentru beneficiari şi asistenţă zilnică.

Potrivit site-ului competiţiei, categoria “Promovează abilitatea” se adresează comunicatorilor (organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale, companii, jurnalişti, profesionişti în marketing şi PR) care au promovat subiecte pentru conştientizarea problemelor, nevoilor şi potenţialului pe care le au persoanele cu dizabilităţi în societate, care au promovat persoane-model din această categorie sau care au realizat o platformă de comunicare sau o campanie pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi/sau pentru a se adresa nevoilor acestora. Câştigătorul acestei secţiuni este Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

Asociaţia Phoenix Speranţa este câştigătoarea categoriei ”Angajatorii abilităţii”, secţiune la care s-au putut înscrie companii sau instituţii care au angajat persoane cu dizabilităţi şi/sau s-au implicat în incluziunea lor pe piaţa muncii.

Premiul la categoria “Şcoala tuturor abilităţilor”, care promovează unităţi de învăţământ de masă care au integrat persoane cu dizabilităţi şi care au proiecte de integrare a copiilor sau tinerilor cu dizabilităţi în sistemul de învăţământ de masă, a fost acordat Universităţii „Valahia” din Târgovişte. Instituţia a reuşit să asiste accesul în învăţământul universitar pentru 130 de studenţi, ceea ce a presupus dotarea cu echipamente electronice specializate, tutoriat, adaptarea cursurilor, construirea unei platforme de e-learning, sprijin financiar şi cazare gratuită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne