Zelenski: Există o "oportunitate" de a pune capăt războiului din Ucraina până în 2025

Volodimir Zelenski (president.gov.ua)
Redacţia
10.10.2024

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, miercuri, că situaţia actuală de pe câmpul de luptă a creat o oportunitate de a lua măsuri pentru a pune capăt invaziei Rusiei cel târziu anul viitor, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, liderul ucrainean a declarat, adresându-se celui de-al treilea summit Ucraina-Europa de Sud-Est din oraşul croat Dubrovnik, că Kievul contează pe sprijinul aliaţilor săi importanţi, inclusiv al Statelor Unite.

„În octombrie, noiembrie şi decembrie, avem o şansă reală de a muta situaţia spre pace şi stabilitate pe termen lung. Situaţia de pe câmpul de luptă creează o oportunitate de a face această alegere - o alegere în favoarea unei acţiuni decisive pentru a pune capăt războiului nu mai târziu de 2025”, a spus el.

Zelenski nu a precizat cum şi de ce a perceput o astfel de oportunitate. Forţele ruse deţin în prezent puţin sub 20% din teritoriul Ucrainei, în estul şi sudul acesteia.

Trupele Moscovei continuă să câştige teren în mod constant în estul Ucrainei, în timp ce trupele Kievului controlează o mică bucată de teritoriu rusesc peste graniţă, la două luni după lansarea unei incursiuni în regiunea Kursk.

Kievul a exercitat presiuni intense asupra aliaţilor pentru a permite atacuri cu arme occidentale asupra unor ţinte militare din interiorul Rusiei.

Comentariile lui Zelenski vin pe fondul unei mari incertitudini pentru Kiev înaintea alegerilor americane din 5 noiembrie, care l-ar putea readuce pe Donald Trump la Casa Albă. Trump a declarat că va căuta să pună capăt rapid războiului, ceea ce susţinătorii Kievului se tem că ar putea implica concesii zdrobitoare pentru Ucraina.

Zelenski a făcut apel la voinţa politică a aliaţilor Kievului de a aproba „planul său de victorie”, care, potrivit lui, prevede invitarea Ucrainei în NATO.

El a prezentat planul ca fiind o modalitate de a pune Ucraina pe o bază solidă pentru potenţiale negocieri cu Rusia, deşi nu se ştie dacă există vreuna planificată în prezent.

„Aşa cum am spus, planul este conceput pentru a consolida Ucraina. Nu poate exista scepticism din partea partenerilor, în opinia mea, dacă aceştia nu se tem de Federaţia Rusă. Pentru că vrem să obţinem primul pas - o invitaţie” de a adera la NATO, a declarat el reporterilor după summit.

Investiţii în arme

Zelenski a cerut, de asemenea, politicienilor de rang înalt din 12 naţiuni sud-est europene prezente la summit să investească în producţia ucraineană de armament, pe care Kievul a intensificat-o în timp ce se află în război.

„Acest lucru ne va ajuta acum, dar după acest război va garanta puterea propriilor voastre arsenale”, a spus el.

Zelenski s-a întâlnit cu premierul croat Andrej Plenkovic pentru a semna un acord bilateral pe 10 ani privind cooperarea şi sprijinul croat pentru Ucraina.

„Este un reflex natural pentru Croaţia, care în trecut a fost expusă la război şi a primit mult mai puţin ajutor internaţional. Astăzi stăm împreună în apărarea democraţiei şi a păcii”, a declarat Plenkovic, referindu-se la războiul din anii 1990 al Croaţiei pentru independenţa faţă de Iugoslavia.

Zelenski a îndemnat participanţii la summit să îşi unească eforturile pentru reconstrucţia Ucrainei.

Nu vorbim doar despre reconstruirea a ceea ce a fost distrus de Rusia în acest război, ci şi despre crearea de noi oportunităţi energetice, industriale şi sociale care vor face Europa mai puternică”.

Summitul dintre Ucraina şi naţiunile din sud-estul Europei a fost al treilea de acest gen, după cel din august 2022 de la Atena, Grecia, şi altul de la Tirana, Albania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor