Zelenski este aşteptat în Regatul Unit pentru o întâlnire cu liderii europeni

Volodimir Zelenski (president.gov.ua)
Redacţia
13.07.2024

Volodimir Zelenski este aşteptat să călătorească în Regatul Unit săptămâna viitoare pentru a se adresa liderilor europeni la Blenheim Palace, care se reunesc pentru a discuta despre Ucraina, securitatea europeană şi democraţie, informează The Guardian.

El va efectua, de asemenea, prima sa vizită în Irlanda sâmbătă dimineaţă, când va ateriza pe aeroportul Shannon, din comitatul Clare, pentru o întâlnire cu taoiseach-ul irlandez, Simon Harris.

Irlanda, care are o politică îndelungată de neutralitate militară, dar care, prin intermediul UE, contribuie cu ajutoare neletale oferite Ucrainei, cum ar fi deminarea terenurilor, este de aşteptat să ofere mai mult sprijin eforturilor Ucrainei de a repatria aproximativ 20.000 de copii, care au fost relocaţi forţat în Rusia şi Bielorusia.

Preşedintele ucrainean s-a întâlnit cu Keir Starmer săptămâna trecută la summitul NATO de la Washington, dar aceasta ar fi prima sa ocazie de a se întâlni cu o delegaţie mai largă a guvernului laburist, care va fi dornică să reitereze sprijinul continuu al Regatului Unit.

Premierul s-a angajat deja să stabilească legături mai strânse cu UE, iar noul ministru pentru relaţii europene, Nick Thomas-Symonds, s-a deplasat luni la Bruxelles pentru o întâlnire introductivă cu fostul negociator pentru Brexit, Maros Sefcovic.

"Europa se află în fruntea unora dintre cele mai mari provocări ale timpului nostru. Războiul barbar al Rusiei continuă să reverbereze pe continentul nostru, în timp ce bandele josnice de contrabandişti fac trafic cu oameni nevinovaţi în călătorii periculoase care se termină prea des în tragedie.

Am spus că voi schimba modul în care Regatul Unit se angajează cu partenerii noştri europeni, lucrând în colaborare pentru a face progrese în ceea ce priveşte aceste provocări generaţionale, iar această muncă începe la reuniunea Comunităţii Politice Europene de joi", a declarat Starmer înainte de întâlnire.

Harris s-a angajat să sprijine Regatul Unit la nivel european şi a instruit miniştrii săi să intensifice contactele cu omologii de la Londra.

Potrivit sursei citate, Starmer va avea o serie de discuţii bilaterale - se va întâlni cu Harris cu o seară înainte la Chequers şi este de aşteptat să aibă o întâlnire separată cu Macron joi, pe lângă sondarea liderilor UE cu privire la cum ar putea arăta un nou pact de securitate şi apărare cu Regatul Unit după Brexit.

Ucraina va domina discuţia plenară cu liderii, care vor fi apoi invitaţi să se alăture celor trei grupuri de lucru separate axate pe apărare şi democraţie, care vor include sesiuni privind criza dezinformării, energia şi migraţia.

Macron este, de asemenea, hotărât să profite de ocazie pentru a transmite un mesaj puternic de susţinere a Ucrainei din partea UE, în faţa ameninţărilor reînnoite din partea lui Vladimir Putin şi a comentariilor mai ameninţătoare din această săptămână ale fostului preşedinte rus Dmitri Medvedev, care a denunţat promisiunea summitului NATO de a sprijini în cele din urmă aderarea Ucrainei la blocul de apărare.

Securitatea în jurul summitului este strictă, cu restricţii ale spaţiului aerian în vigoare deasupra palatului Oxfordshire între 14 şi 18 iulie. Dronele poliţiei şi serviciul aerian al poliţiei vor aplica spaţiul aerian restricţionat, conform poliţiei Thames Valley.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor