Zegrean, despre restricţiile impuse nevaccinaţilor: Nu pot da o hotărâre de guvern cum vor ei. Scrie în Constituţie

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat, pentru hotnews.ro, că ultimele măsuri luate de Guvernul Cîţu prin hotărâre privind introducerea certificatului digital sau restricţionarea circulaţiei persoanelor nevaccinate în cazul carantinei sunt în afara Constituţiei.

Zegrean a precizat că Executivul nu poate lua măsuri care afectează drepturi şi libertăţi fundamentale prin hotărâre de guvern, adăugând că este nevoie de adoptarea unei legi în acest sens.

“Drepturile şi libertăţile fundamentale nu pot fi afectate decât prin lege. Scrie asta în Constituţie, o spune şi CEDO. În Constituţie scrie clar: Guvernul, prin hotărâre, pune în aplicare legile. Nu poţi sări calul când vrei. Nu pot da o hotărâre de guvern cum vor ei. Ba pot, dar atunci nu mai este stat de drept”, a afirmat fostul şef CCR.

De asemenea, Zegrean a declarat că, din punctul său de vedere, oamenii nu mai “cred nimic” din cauză că “se bat câmpii din toate părţile”.

“Am compromis tot. Sunt în afara Constituţiei. Nu au lege deasupra”, a continuat Zegrean.

Remarcile fostului şef CCR vin în contextul în care, săptămâna trecută, Guvernul a decis, prin hotărâre, limitarea accesului în restaurante sau la evenimente, acesta fiind permis în localităţile în care rata de infectare trece de 3 la mie doar pe baza certificatului verde COVID-19 care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală.

Iar astăzi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o nouă hotărâre care prevede, printre altele, că se va impune carantina de noapte în weekend, doar pentru nevaccinaţi, când incidenţa cazurilor de COVID dintr-o localitate trece de 6 la mie. În cazul în care incidenţa este de peste 7,5 la mie, va fi impusă carantina pe tot parcursul săptămânii.

De asemenea, copiii sub 12 ani nu vor mai avea nevoie de certificat verde, iar magazinele se vor închide în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, de la ora 18:00, atunci când incidenţa este mai mare de 6 la mie, dar nu depăşeşte însă 7,5 la mie.