Zece oficiali chinezi concediaţi din cauza unui scandal sexual cu înregistrări video

O imagine compusă dintr-o parte din oficialii care au fost implicaţi în ultimul scandal cu prostituate şi casete video din Chongqing.
O imagine compusă dintr-o parte din oficialii care au fost implicaţi în ultimul scandal cu prostituate şi casete video din Chongqing. (Canyu.org)

Zece oficialii chinezi au fost concediaţi din posturile lor, din cauza unui scandal cu temă sexuală ca urmare a unui şantaj cu casete video în oraşul de sud-vest Chongqing, pe când poliţia a neutralizat gruparea infracţională care a fost în spatele incidentelor, potrivit mass-mediei de stat.

Cei zece oficiali se pare că ar fi apărut în una sau mai multe dintre filmările video care au fost folosite de acea grupare infracţională cu scopul de a-i şantaja pentru obţinerea unor contracte de construcţie profitabile.

Un oficial din Chongqing, Lei Zhengfu, un bărbat corpolent a cărei faţă a apărut în imaginile care au circulat pe Internet, şi-a pierdut slujba ca urmare a scandalului ce a izbucnit în noiembrie anul trecut.

Xinhua, purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist, a raportat că oficialii de la nivel municipal şi judeţean au fost demişi, adăugând că "directorii întreprinderilor de stat" au fost, de asemenea, concediaţi.

Dar într-o întorsătură ciudată, Comitetul Municipal pentru Inspecţie Disciplinară din Chongqing a descoperit că gruparea infracţională a angajat femei, inclusiv pe fosta prostituată Zhao Hongxia - care a căzut în dizgraţie pentru că a apărut în caseta cu Lei - să aibă relaţii cu oficialii, ca parte a planului lor de şantaj.

Compania este suspectată că le-ar fi plătit numai 300 de yuani (aproximativ 30 de dolari) femeilor pentru serviciile lor, a raportat Cotidianul Telegraful, care, de asemenea, a raportat iniţial că Zhao a fost plătită cu aproximativ 8.000 de dolari pentru a întreţine relaţii intime cu Lei.

"Acesta m-a întrebat direct dacă aş vrea să fiu o prostituată care serveşte unii oficiali guvernamentali cu care are relaţii de afaceri", a scris aceasta pe blogul său anul trecut.

Primul caz a apărut în luna noiembrie şi a creat o furtună politică, atrăgând condamnarea din partea bloggerilor chinezi, care au văzut-o ca un semn al corupţiei profunde a oficialilor Partidul Comunist Chinez de la guvernământ.

"Zhao Hongxia ar trebui să fie cea mai populară eroină din 2012 în rândul activiştilor de la nivel local", a declarat reporterul Qin Feng de la Phoenix TV pe contul său de microblogging Sina Weibo, sensul implicat era că legăturile acesteia au scos la iveală corupţia imensă din rândul oficialilor chinezi.

Impertinenţa scandalului, precum şi numărul oficialilor implicaţi sugerează că fenomenul corupţiei este larg răspândit în întregul cuprins al Chinei.

"Incidentul din Chongqing nu este accidental sau excepţional. Ar trebui spus că acesta este destul de comun şi că problema este în ce priveşte stilul de viaţă corupt", a declarat pentru Presa Asociată Liu Shanying, un cercetător din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale.

"Ambientul şi comportarea conducerii este departe de moralitatea tradiţională a oamenilor obişnuiţi. Mulţi oficiali locali au standarde morale mai scăzute decât oamenii obişnuiţi, iar puterea de care se bucură le dă posibilitatea de face mai uşor lucruri imorale", a continuat Liu.

Potrivit AP, Zhu Ruifeng, jurnalistul care a lansat primul caseta video, a declarat că femeia care a apărut în video cu Lei a fost angajată de o firmă de construcţii, pentru a obţine un contract de construcţie de la acesta.

Ancheta şi concedierile dezvăluie corupţia din Chongqing, precum şi din China în urma scandalului Bo Xilai. Bo, care a fost şeful Partidului Comunist în Chongqing, este în aşteptarea procesului fiind acuzat de corupţie şi abuz în serviciu.

"Atunci când se confruntă diferite tipuri de ispite, oficialii ar trebui să-şi păstreze mintea clară", a fost citat un oficial local din Chongqing de postul de radio condus de stat. "Atunci când femeile îţi spun că iubesc farmecul tău, ele de fapt invidiază puterea ta şi se gândesc la cât de multe beneficii le poţi aduce".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe