Xi Jinping cere jurăminte de loialitate de la crema Partidului, după fuga ministrului adjunct al Securităţii

Când Dong Jingwei, ministrul adjunct al Securităţii chineze, a fugit cu stive de documente la Departamentul de Informaţii al Pentagonului, a aruncat în aer mai mult decât spionajul chinez în SUA.
Liderul comuniştilor chinezi. Xi Jinping.
Liderul comuniştilor chinezi. Xi Jinping. (Captură Foto)

Liderul chinez Xi Jinping a cerut, recent, tuturor înalt oficialilor comunişti să facă din nou un jurământ de loialitate faţă de Partidul Comunist Chinez.

Măsura, oarecum neaşteptată, survine pe fondul zvonurilor care circulă în mass-media chineză din Occident, privitoare la dezertarea ministrului adjunct al Securităţii Statului chinez, Dong Jingwei, care ar fi dezertat la începutul acestui an şi ar fi fugit în Statele Unite împreună cu fiica sa.

Toţi cei 25 de membri ai Biroului Politic - organul central de decizie al Partidului - şi alţi oficiali de rang înalt, precum preşedinţii secretariatului, consilierii de stat, preşedintele instanţei supreme, procurorul şef şi membrii de rang înalt ai aşa-zisului legislativ (Congresul Naţional al Poporului), precum şi Comisia Militară Centrală (organul partidului de control asupra Armatei), şi-au reînnoit jurământul faţă de Partidul Comunist în Sala de Expoziţii Istorice din Beijing, pe 18 iunie.

Citiți și Virusul Wuhan, arme şi spionaj masiv: Un dezertor chinez de nivel foarte înalt ar fi în SUA, colaborând cu DIA

Angajamentul a inclus declaraţia: „Sunt gata în orice moment să sacrific totul pentru Partid ... nu voi trăda niciodată Partidul”.

Înainte de depunerea noului Jurământ, liderul comunist Xi Jinping a cerut tuturor cadrelor superioare de Partid să „menţină un grad înalt de coerenţă” cu Partidul, în ceea ce priveşte ideologia, politica şi acţiunea.

La 19 iunie, cel mai important departament disciplinar al Chinei, Comisia Centrală pentru Inspecţia Disciplinară (CCDI), a cerut tuturor membrilor de partid să lupte împotriva trădătorilor şi să nu trădeze niciodată Partidul.

Citiți și SUA: Fost adjunct al DIA susţine că virusul Wuhan ar putea fi o "operaţiune militară" a Chinei

Tang Jingyuan, un comentator din SUA pe problemele interne ale Chinei, a considerat că noul program de impunere a loialităţii este un răspuns la „trădări recente ale unor înalt oficiali ai Partidului”.

Beijingul a publicat recent informaţii că Dong, ministru adjunct al securităţii statului, se află încă în China. Ministerul Securităţii Statului (MSS), cea mai înaltă agenţie de spionaj a regimului chinez, a publicat pe site-ul său oficial ştirea că Dong ar fi găzduit un seminar de contraspionaj în minister în dimineaţa zilei de 18 iunie.

Cu toate acestea, ştirea nu avea ataşată o fotografie înfăţişându-l pe Dong la eveniment.

Mass-media chineză din Occident şi mai multe publicaţii americane au raportat luna aceasta că Dong a fugit din China prin Hong Kong şi a ajuns în Statele Unite la mijlocul lunii februarie împreună cu fiica sa. Apoi a contactat Agenţia de Informaţii a Pentagonului (DIA), care îl adăposteşte acum pe Dong, potrivit mai multor rapoarte.

Citiți și Expert chinez în probleme nucleare se sinucide prin defenestrare

Există diferite versiuni ale poveştii despre dezertarea lui Dong, publicate de diferite mijloace de comunicare în masă din SUA. Potrivit unui zvon, Dong a vizitat California deoarece fiica sa Dong Yang studiază acolo. Un altul a spus că Dong şi-a folosit paşaportul privat chinez şi a călătorit cu fiica sa care deţine un paşaport din Hong Kong. Oficialii chinezi au două paşapoarte: un paşaport oficial şi unul privat.

Dar mai toate variantele indică aceeaşi poveste, şi anume că Dong a predat la DIA un număr imens de documente, care includ dovezi că Institutul de Virologie Wuhan (WIV) a efectuat cercetări legate de armele bacteriologice şi că pandemia COVID-19 a fost cauzată de un virus care s-a scurs din laborator, potrivit The Daily Beast.

Citiți și China impune rapid o lege împotriva sancţiunilor occidentale. Companiile vestice lăsate în aer

Epoch Times nu a putut verifica zvonurile.

Dong, în vârstă de 57 de ani, lucrează la Ministerul Securităţii Statului din aprilie 2017. Înainte de a prelua funcţia respectivă, a ocupat poziţia de director al Departamentului de securitate naţională din provincia Hebei din nordul Chinei.

În primul său an la Beijing, Dong a fost directorul departamentului politic al ministerului. După aceea a fost promovat în funcţia de ministru adjunct şi apoi a devenit şeful contraspionajului chinez.

Ca oricare alt înalt oficial al Partidului, site-urile media guvernamentale şi de stat chinezeşti publicau fotografiile şi CV-ul lui Dong. Dar după ce au început să circule zvonurile despre fuga lui Dong în SUA, fotografiile, CV-urile şi ştirile despre el au fost scoase de pe aproape toate site-urile web. Acestea pot fi găsite în continuare pe paginile web arhivate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe