Expert chinez în probleme nucleare se sinucide prin defenestrare

(Getty Images)

Un expert chinez în domeniul energiei nucleare şi oficial de rang înalt al Partidului Comunist Chinez s-a sinucis din motive necunoscute în provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei, potrivit mai multor publicaţii chineze, controlate de stat.

În 17 iunie, Zhang Zhijian, în vârstă de 58 de ani, profesor de fizică nucleară la Universitatea de Inginerie Harbin (HEU), a sărit dintr-o clădire de birouri şi s-a sinucis, potrivit unui comunicat oficial transmis de angajatorul său. Anunţul susţinea că poliţia locală a declarat că a exclus suspiciunea de crimă după investigarea zonei. Cu toate acestea, nu a menţionat nicio cauză a morţii.

Zhang deţinea alte două titluri: director adjunct al universităţii şi membru al Comitetului Permanent al Partidului Comunist.

Datele publice arată că Zhang deţinea o serie de funcţii academice şi administrative importante legate de expertiza sa, inclusiv cea de şef al Colegiului de Ştiinţă şi Tehnologie Nucleară al HEU; director al Centrului de Cercetare pentru Simulare a Energiei Nucleare (NPSRC) - unul dintre laboratoarele naţionale cheie de apărare din China; şef al Biroului de Dezvoltare şi Planificare şi director executiv al Societăţii Nucleare din China.

Universitatea din Harbin este o academie cu legături strânse cu armata chineză.

Din punct de vedere istoric, HEU a fost predecesoarea Institutului Militar de Inginerie al PLA (Armata Populară de Eliberare), fondată cu sprijin tehnic din fosta Uniune Sovietică în 1953. În prezent, este ataşat la Ministerul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei din China, predecesorul Comisiei pentru ştiinţă, tehnologie şi industrie pentru apărarea naţională a Chinei.

HEU este pe lista neagră a Departamentului de Comerţ al SUA din 23 mai 2020, pentru implicarea în activităţi militare şi arme de distrugere în masă.

De luni de zile au existat rapoarte cu privire la sinucideri printre oficialii de rang relativ înalt din Partidul Comunist Chinez.

Li Xiaoqiu, director adjunct al Departamentului Cultură şi Turism din regiunea Mongolia Interioară, din nord-vestului Chinei, s-a spânzurat într-o bibliotecă din oraşul Hohhot, capitala regiunii, pe 17 mai, potrivit presei de stat din China. El a fost, de asemenea, membru al grupului de conducere al Partidului. El lăsase o notă că se sinucide, dar autorităţile locale nu au dezvăluit conţinutul.

Gao Guoliang, director adjunct al Biroului de Securitate Publică Yanshi, oraşul Luoyang, provincia chineză centrală a Chinei, s-a sinucis "în mod extrem" în biroul său, în 13 mai, potrivit autorităţilor locale, care însă nu au specificat metoda sinuciderii.

Ma Hui, directorul centrului de comandă al Biroului de Securitate Publică al Districtului Heping, oraşul Tianjin, a sărit de la nivelul superior al Centrului Seton - care avea 27 de etaje -, pe 30 aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe