Vosganian, despre Roman: Afirmaţii descreierate! "Axa răului" e termen utilizat după atentatele din 11 septembrie

Varujan Vosganian
Varujan Vosganian (Epoch Times România)

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a reacţionat dur, duminică, via Facebook, după ce liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a vorbit despre "axa răului" PSD-CCR-Avocatul Poporului, care ar fi "principalul adversar al românilor de bun simţ care luptă împotriva COVID".

"Mă întreb cum e posibil ca o treime dintre alegători, care zic în sondaje că optează pentru PNL, să fie de acord cu astfel de afirmaţii descreierate, precum cele ale liderului deputaţilor penelişti, Florin Roman. Dacă ar fi vorba despre declaraţii răzleţe, poate că ne-am amuza. Acest personaj, recidivist în astfel de cugetări, este, însă, cel mai proeminent reprezentant al partidului de guvernământ în Parlament. Şi, dacă acestor elucubraţii le adăugăm dispreţul prezidenţial la adresa Constituţiei şi îndemnurile neconstituţionale ale prim-ministrului avem tabloul îngrijorător a ceea ce s-ar putea să ne aştepte dacă aceşti oameni ar ajunge să conducă fără oprelişti România. Pentru Florin Roman, Curtea Constituţională face parte dintr-o axă a răului. Ca şi companionul său la fel de dezmăţat în gândire, Rareş Bogdan, care aducea în dezbaterea publică alţi termeni cu rezonanţă sinistră, cum ar fi 'ciuma roşie', Florin Roman nu are decenţa termenilor. El evocă axa răului, termen utilizat după atentatele din 11 septembrie 2001 pentru a desemna reţelele teroriste, preocupate de atentate şi distrugeri în masă. Polul central al acestei axe a răului este, fireşte, PSD", a afirmat Vosganian.

Potrivit liderului ALDE, deciziile Curţii Constituţionale la care face referire "distinsul penelist (liberal mă sfiesc să-i spun)" au fost votate de CCR cu o largă majoritate.

"În ce fel Mona Pivniceru, distinsă luptătoare pentru independenţa magistraţilor şi fost ministru al Justiţiei din partea PNL, sau Daniel Morar, propus de Traian Băsescu şef al DNA, fac parte dintr-o astfel de axă pesedistă a răului noi n-am reuşit să aflăm, dar poate ne explică Florin Roman, cu scânteierile minţii sale. În această axă a răului un loc de cinste îl ocupă Avocatul Poporului. Florin Roman este indignat cum de Avocatul Poporului pretinde că e în slujba drepturilor omului, când a tăcut mâlc după ce românii au fost bătuţi şi gazaţi. Memoria lui Florin Roman este la fel de cuprinzătoare ca şi mintea, căci distinsul penelist uită că doamna Renate Weber a devenit Avocat al Poporului abia la sfârşitul lui iunie 2019, aşadar invocarea mitingului diasporei în legătură cu doamna Weber este la fel de adecvată ca plebicistul în discursul lui Farfuridi. Cât despre înţelegerea precară a deciziei Curţii Constituţionale, aici nu mai avem de-a face cu un recital Florin Roman, ci cu un adevărat cor penelist, avându-l ca solist pe Ludovic Orban", a precizat Vosganian.

Purtătorul de cuvânt al ALDE a susţinut că CCR nu a declarat că izolarea, carantinarea sau internarea obligatorie sunt neconstituţionale, ci că ele nu pot fi decise prin ordin de ministru.

"Ceea ce l-a determinat pe Daniel Morar, judecător al CCR şi, în opinia halucinantă a lui Florin Roman, membru al axei pesediste a răului, să declare exasperat: 'Constat că este nu ştiu a câta oară când premierul îndeamnă la nerespectarea deciziilor Curţii, ceea ce este deosebit de grav şi de nepermis într-un stat de drept. Însă văd că de această dată premierul nici măcar nu înţelege sensul deciziilor Curţii'", a conchis Vosganian.

Ce a declarat Roman

"Judecătorii CCR, care au declarat că izolarea şi carantinarea sunt neconstituţionale, au tăcut mâlc, când românii erau bătuţi şi gazaţi în Piaţa Victoriei!Atunci nu au fost restrânse drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, în opinia CCR, care nu mai este Curtea Constituţională a României, ci o anexă a PSD!

La fel în cazul aşa zisului Avocat al poporului care s-a transformat în avocatul celor ce ţin cu dinţii de pensiile speciale! A tăcut la marea gazare a românilor, nu a scos o vorbă despre încălcarea drepturilor cetăţeneşti.Axa răului PSD-CCR-Avocatul Poporului este principalul adversar al românilor de bun simţ care luptă împotriva COVID!

Suntem singura ţară din Europa unde CCR intervine peste epidemiologi şi guvern, blocând orice efort medical! Iartă-i Doamne că nu ştiu ce fac!"

Apelul lui Orban

Reamintim că premierul Ludovic Orban le-a cerut cetăţenilor să ignore decizia Curţii Constituţionale privind suspendarea carantinării şi izolării, recomandarea fiind să ţină cont de regulile fireşti până ce Guvernul va adopta proiectul de lege care va reglementa lucrurile.

"Prima consecinţă a deciziei CCR este că pacienţii pot fi externaţi la cerere, nu pot fi opriţi în cazul în care doresc să fie trataţi. A doua consecinţă este că nu mai putem aplica măsura carantinării, izolării la domiciliu. De exemplu, dacă un pacient vrea să iasă din spital, nu mai poate fi oprit, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR şi nici nu intră în izolare la domiciliu. Deci CCR a decis că o persoană infectată cu COVID-19 poate să circule liberă fără nicio măsură de restricţie, lipsind autorităţile de posibilitatea de a lua astfel de măsuri care sunt adoptate în toate statele europene. CCR nu e la prima decizie care zădărniceşte eforturile pentru a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor", a transmis Orban, adăugând că între starea de urgenţă şi starea de alertă Curtea Constituţională a anulat toate amenzile şi a interzis autorităţilor statului să dea amenzi.

Premierul a precizat, în acest context, că Executivul lucrează la un proiect care va reglementa lucrurile, ce ar putea fi adoptat de Guvern săptămâna viitoare.

"Imediat ce am văzut decizia CCR, deja am structurat o lege. E o echipă comună a Ministerului Sănătăţii, Justiţiei şi Internelor, cu componentă de IGSU, care lucrează la un proiect de lege, care va intra cât mai repede cu putinţă. Convoc şedinţă de Guvern în momentul în care este gata proiectul, luni, cel târziu marţi, după părerea mea. Decizia CCR nu produce efecte până nu e publicată în Monitorul Oficial. Când va fi, va produce efecte. Recomandarea mea către cetăţeni este să respecte toate regulile. Cererea mea, recomandarea mea către toţi cetăţenii este să nu ţină cont de deciziile CCR, să acţioneze responsabil, aşa cum au acţionat până acum, [...] să ţină cont de regulile fireşti. [...] Managementul spitalului nu poate să împiedice o persoană internată cu COVID-19, care vrea să plece, iar noi nu putem lua măsura de izolare la domiciliu", a afirmat Orban.