Volkswagen ar putea trece la restructurări masive în Germania: Zeci de mii de angajaţi ar putea rămâne fără job

Sigla Volkswagen (Sean Gallup/Getty Images)
Redacţia
23.09.2024

Producătorul auto german Volkswagen (VW) ar putea reduce până la 30.000 de locuri de muncă din cei 300.000 de angajaţi din Germania în cadrul unei restructurări masive, potrivit revistei Manager citată de REMIX.

Chiar şi cei 13.000 de angajaţi ai VW din cercetare şi dezvoltare din Germania vor suferi cel mai probabil reduceri de 4.000 până la 6.000, iar investiţiile vor fi reduse cu până la 20 de miliarde de euro pe termen mediu.

Măsurile de reducere a costurilor erau aşteptate şi deja sugerate la începutul acestei luni, dar aceste cifre sunt mai agresive decât se anticipase. Până în prezent, VW nu a confirmat această cifră de 30.000 de angajaţi, dar temerile sunt tot mai mari că va trece la reduceri drastice în scurt timp.

Vestea vine după ce, la începutul acestei luni, VW intenţiona să închidă fabrici istorice pentru prima dată în istoria de 87 de ani a ţării. Compania a citat costurile de afaceri în creştere, inclusiv energia şi forţa de muncă, împreună cu lanţurile logistice.

La începutul lunii septembrie, directorul financiar al companiei din Saxonia Inferioară, Arno Anlitz, declarase că pur şi simplu compania nu mai vinde suficiente maşini şi că două fabrici ar putea fi ameninţate de măsurile de reducere a costurilor.

„Piaţa pur şi simplu nu mai există”, afirmase Anlitz la începutul lunii septembrie.

Dacă VW merge mai departe cu închiderea fabricilor şi concedierile, aceasta ar putea reprezenta o lovitură majoră pentru guvernul de extremă-stânga aflat la putere, care se află deja la un nivel scăzut record în ceea ce priveşte sprijinul în sondaje. De asemenea, s-ar adăuga unei liste tot mai lungi de companii care concediază lucrători şi se relochează în alte ţări.

VW s-a confruntat cu dificultăţi în tranziţia către vehiculele electrice, cu vânzări rămase în urmă şi cu o piaţă chineză cheie dominată de mărci naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor