Vişinescu, artizanul şi executantul "plin de zel" al unui program original de persecuţie [motivarea instanţei]

Vişinescu, în vârstă de 90 de ani, acuzat de crime împotriva umanităţii ca urmare a regimului de exterminare la care a supus deţinuţi politic, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.
Feţe de criminali - Alexandru Visinescu 25 martie 2015 (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
Andrei Pricopie
26.09.2015

Alexandru Vişinescu, fostul comandant al închisorii comuniste de la Râmnicu Sărat, nu a fost un simplu instrument în mâinile regimului comunist, ci artizanul şi executantul "plin de zel" al unui program de persecutare brutală a deţinuţilor, nemaiîntâlnit ca duritate chiar în sistemul penitenciar românesc al vremii, arată Curtea de Apel Bucureşti în motivarea deciziei de condamnare a torţionarului.

"Faptele reţinute în sarcina lui Vişinescu sunt extrem de grave, iar modul şi împrejurările concrete de săvârşire, perpetuarea lor în toată perioada (de aproximativ 7 ani) cât el a îndeplinit funcţia de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat şi consecinţele dramatice şi ireversibile pe care le-au produs asupra victimelor (fie ucise, fie lăsate cu traume fizice şi psihice pentru tot restul vieţii) îl indică pe acesta nu doar ca pe un instrument, ce şi-a dovedit cu prisosinţă capabilitatea, folosit de autorităţile statale ale epocii pentru îndeplinirea obiectivului politic al nimicirii «duşmanilor de clasă» anume plasaţi în custodia sa, ci drept artizanul şi executantul plin de zel al unui program original de persecutare brutală a deţinuţilor «contrarevoluţionari» (supuşi în permanenţă, fără vreo urmă de remuşcare din partea sa, la tratamente inumane şi degradante şi acte repetate de tortură fizică şi psihică, culminând cu exterminarea a mulţi dintre ei), nemaiîntâlnit ca duritate chiar în sistemul penitenciar românesc al vremii", scrie judecătoarea Carmen Veronica Găină, în motivarea deciziei, citată de Mediafax.

Foştii deţinuţi politici care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat au catalogat perioada de detenţie de acolo drept cea mai cumplită şi dură dintre cele trăite.

Instanţa consideră că pedeapsa de 20 de ani primită de Vişinescu este iluzorie, în contextul în care acesta va împlini 90 de ani pe 27 septembrie, însă suficientă şi necesară pentru justa sancţionare a acestuia.

Executarea efectivă a unei pedepse cu închisoarea "pe o durată mai mare decât cea a pedepsei alese de Curte, este iluzorie, în raport cu vârsta inculpatului, fiind aproape imposibil de anticipat, în mod realist, o astfel de situaţie".

Curtea de Apel l-a condamnat pe torţionarul Alexandru Vişinescu, pe 24 iulie, la 20 de ani de închisoare. Mai mult, fostul comandant de la Râmnicu Sărat, care are gradul de locotenent colonel în rezervă, va fi degradat militar şi obligat să plătească cheltuieli judiciare statului în valoare de 25.000 de lei.

Instanţa a dispus, de asemenea, ca Alexandru Vişinescu, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, să plătească daune morale unor urmaşi ai deţinuţilor politici încarceraţi în penitenciarul comunist. Astfel, Nicoleta Eremia va primi 50.000 euro, Elena Iacob - 100.000 euro şi Anca Cernea - 150.000 euro.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este însă definitivă.

Regimul de exterminare de la Râmnicu Sărat

În perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Vişinescu "a supus colectivitatea reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale, refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi)", reiese dintr-un comunicat de presă al Parchetului din 3 septembrie.

Alexandru Vişinescu a condus închisoarea Râmnicu Sărat în perioada în care liderii politici Corneliu Coposu, Ion Mihalache sau Ion Diaconescu au fost torturaţi şi supuşi unor tratamente inumane în această închisoare.

Din documentele de arhivă şi cele memorialistice reiese că Alexandru Vişinescu era un torţionar dur şi lipsit de omenie, care avea plăcerea să terorizeze.

Regimul de detenţie din închisoare poate fi calificat drept unul de exterminare, ţinând seama de condiţiile inumane de detenţie, care au dus în final la decesul unor deţinuţi politici aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor