Virusul Wuhan. Comisia Europeană propune blocarea intrărilor "neesenţiale" pentru 30 de zile

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Captură Foto)

Executivul Uniunii Europene a propus, luni, o interdicţie de 30 de zile pentru intrarea în ţările blocului pentru străini - necesară pentru a lupta împotriva răspândirii virusului Wuhan.

„Cu cât călătorii sunt mai puţini, cu atât putem stăvili virusul mai bine. Prin urmare, ... propun şefilor de stat şi de guvern să introducă restricţii temporare pentru călătoriile neesenţiale în UE", a declarat şeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Aceste restricţii de călătorie ar trebui să fie în vigoare pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, dar pot fi prelungite dacă este necesar.”

Ea a spus că excepţiile vor include rezidenţi de lungă durată în UE, membri ai familiei resortisanţilor UE, diplomaţi, medici şi cercetători care lucrează pentru a stăvili criza cauzată de virusul Wuhan.

Un oficial al UE a declarat că interdicţia ar acoperi 30 de ţări - toate statele membre ale UE, dar şi Irlanda, precum şi cele patru ţări non-UE care fac parte din zona spaţiului Schengen.

"Irlanda şi Marea Britanie ... sunt încurajate să participe", a spus der Leyen. Irlanda nu este membră Schengen, iar Marea Britanie a părăsit UE în ianuarie.

Liderii UE vor discuta marţi propunerea într-o videoconferinţă. Până în prezent, UE nu a găsit un răspuns coerent la situaţiile de urgenţă din domeniul sănătăţii, iar unele ţări au impus controale unilaterale la frontiere.

"Comisia afirmă că un acord în ceea ce priveşte această propunere ar face ca toate restricţiile intra-Schengen să nu mai fie necesare", a declarat un alt oficial al UE.

Al treilea oficial din UE a declarat că blocul încearcă să recâştige încrederea, după ce epidemia a expus diviziunile dintre statele membre.

La începutul zilei, Comisia a avertizat ţările UE să nu afecteze lanţurile de aprovizionare cu produse alimentare şi medicamente prin impunerea unor restricţii la frontiere în efortul de a reduce răspândirea virusului.