Viitorul prim-ministru al Italiei nu a putut rosti un cuvânt din cauza lui Beppe Grillo

Preşedintele Partidului Democrat (PD) şi viitor premier al Italiei,  Matteo Renzi, alături de liderul Mişcării Cinci Stele, Beppe Grillo.
Preşedintele Partidului Democrat (PD) şi viitor premier al Italiei, Matteo Renzi, alături de liderul Mişcării Cinci Stele, Beppe Grillo. (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.02.2014

La întâlnirea de miercuri dintre preşedintele Partidului Democrat (PD) şi viitor premier al Italiei, Matteo Renzi, cu liderul Mişcării Cinci Stele, Beppe Grillo, Renzi a vrut să-i expună cunoscutului comic italian planurile sale de guvernare, dar nu a reuşit să spună niciun cuvânt şi nici să întrerupă logoreea liderului populist, informează joi ziarul El Mundo.

Grillo a făcut un adevărat show la întâlnirea cu Matteo Renzi, care a primit sarcina să formeze viitorul guvern al ţării după demisia din 14 februarie a premierului în exerciţiu Enrico Letta, care a pierdut sprijinul partidului său.

Sâmbăta aceasta, Renzi va prezenta preşedintelui republicii, Giorgio Napolitano, lista miniştrilor săi, iar luni îşi va expune programul de guvernare în Parlament, pentru a fi supus unui vot de încredere şi a fi învestit prim-ministru. Revenind însă la întâlnirea cu Grillo, scopul lui Renzi era de a obţine, cel puţin teoretic, sprijinul parlamentarilor Mişcării Cinci Stele. Scopul lui era de a-i prezenta lui Grillo planurile sale de guvernare şi de a-l atrage de partea sa. Dar întâlnirea a fost un eşec total. Renzi nici măcar nu a putut să articuleze două propoziţii, pentru că Grillo l-a împiedicat practic să vorbească. Viitorul premier a putut să deschidă gura doar două minute, din cele nouă cât a durat întâlnirea faţă în faţă cu Grillo.

Întâlnirea, transmisă în direct pe Internet, a început pe un ton conciliant. 'Vă mulţumesc că aţi acceptat invitaţia mea pentru aceste consultări', a început Renzi. 'Vreau să-ţi expun, Beppe, ceea ce vom face în următoarele patru luni....'. Însă şeful Partidului Democrat nu şi-a putut continua ideea că pentru a fost întrerupt brusc. 'Nu mă interesează programul tău, nu am venit aici să vorbim despre programe', i-a replicat tăios liderul de la Cinci Stele.

Renzi a mai făcut o încercare pentru a-l opri pe Grillo, cunoscut pentru logoreea sa imparabilă. 'Este o chestiune de educaţie, mai întâi vorbeşte unul apoi continuă celălalt. Acum este rândul meu', i-a spus Renzi. Însă Grillo nu l-a băgat în seamă şi a continuat să vocifereze: 'Nu vom vota nicio moţiune de încredere. Nu pentru că este vorba de tine, ci pentru tot ceea ce reprezinţi tu, băncile şi pe cei puternici. Pentru că întâi spui un lucru şi apoi faci altul. Eşti un tip tânăr, dar cu idei învechite', i-a ţipat el în faţă.

Însă Grillo a părut că de data asta îşi muşcă limba şi că se abţine să-i arunce în faţă insultele pe care le proferează de obicei la adresa lui Renzi. A fost o schemă care s-a repetat de mai multe ori. 'Măcar un minut să mă laşi şi pe mine să vorbesc', l-a rugat Renzi. 'Nu avem timp de pierdut pentru cei ca tine', i-a replicat Grillo. 'Nu îţi dau niciun minut, dragule, am terminat', a spus el.

Iar în faţa lamentaţiilor lui Renzi, că nu este o persoană democrată, i-a lansat scurt în faţă: 'Nu pot să fiu democrat cu cineva ca tine', a încheiat Grillo. 'Îmi pare rău pentru toţi cei care au votat Cinci Stele. Meritaţi ceva mai bun, prieteni. Vă promit că vom schimba Italia, şi pentru voi', a postat pe Twitter, viitorul premier italian, după întâlnirea dezastruoasă cu liderul acestei mişcări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor