Vietnamul cere Chinei să îşi retragă navele din apele sale şi acuză că îi este încălcată suveranitatea

Navă a pazei de coastă vietnameze.
Navă a pazei de coastă vietnameze. (Captură Foto)

Autorităţile vietnameze au acuzat joi o navă de cercetare chineză şi escorta acesteia de încălcarea suveranităţii sale şi au cerut Beijingului să îşi scoată navele din apele sale, transmite Reuters.

Cele două ţări sunt de mult timp implicate într-o dispută teritorială pe o porţiune potenţial bogată în energie din Marea Chinei de Sud, o cale navigabilă strategică prin care se efectuează anual un comerţ de peste 3 trilioane de dolari.

"Vietnamul cere Chinei să îndepărteze imediat nava de cercetare Xiang Yang Hong 10, navele gărzii de coastă chineze şi navele de pescuit din apele Vietnamului", a menţionat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Pham Thu Hang, într-o declaraţie guvernamentală.

Totodată, în declaraţie se afirmă că Vietnamul "a luat contact cu China de mai multe ori şi a implementat măsuri în conformitate cu dreptul internaţional şi cu legislaţia vietnameză pentru a asigura drepturile şi interesele legale şi legitime ale Vietnamului".

Ambasada Chinei la Hanoi nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Săptămâna trecută, Vietnamul a criticat comportamentul recent al unei nave de cercetare chineze în aceeaşi regiune a Zonei Economice Exclusive (ZEE) a ţării din Asia de Sud-Est. China a declarat că cercetarea ştiinţifică este o activitate normală în zonele aflate sub jurisdicţia chineză.

China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud ca teritoriu al său, pe baza a ceea ce spune că sunt hărţi vechi, inclusiv apele care se află în ZEE a Vietnamului şi a altor patru ţări din Asia de Sud-Est.

Hang a mai spus că Vietnamul a solicitat comunităţii internaţionale să se alăture eforturilor sale pentru a menţine ordinea, pacea şi securitatea în Marea Chinei de Sud şi pentru a contribui la dezvoltarea intereselor reciproce ale celor două ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe