VIDEO. Protest în Piaţa Victoriei împotriva fraudării voturilor: "Eu vreau să rămân în ţară, este cea care m-a crescut, aici am prieteni"

Tanar protestand impotriva fraudarii voturilor
Loredana Diacu
14.06.2024
Se încarcă player-ul...

În jur de 200 de persoane, în mare lor majoritate tineri, s-au strâns joi seara în Piaţa Victoriei pentru a cere renumărarea voturilor, după ce în spaţiul public au apărut numeroase acuzaţii de fraudare a alegerilor.

Protestul a fost anunţat iniţial pe Reddit şi a început în faţa sediului Autorităţii Electorale Permanente (AEP) din Bucureşti (Centrul Vechi), de unde participanţii s-au deplasat în faţa Guvernului.

Este de remarcat că atât cei care au iniţiat protestul, cât şi majoritatea covârşitoare a celor prezenţi nu erau membri de partid, ci tineri revoltaţi că votul lor a fost furat.

Unii dintre ei au declarat reporterului Epoch Times că n-au nimic împotrivă să câştige un partid sau altul alegerile, fie şi PSD, dar că trebuie să câştige cinstit.

Protestul lor are loc în condiţiile în care la aceste alegeri aproape un milion de voturi au fost anulate, mai multe persoane au acuzat că au fost la vot şi au primit buletine de vot deja ştampilate cu PSD, iar REPER arată că la circa 2.500 de secţii de votare în procesele verbale nu apare niciun vot pentru ei, aceasta deşi la unele secţii au votat chiar membri REPER şi familiile lor, deci este imposibil să apară zero voturi pentru ei. Lista acuzaţiilor de fraudă a fost foarte lungă în acest an, mai lungă decât la alegerile anterioare.

Voturi ale unor partide mici au fost mutate la alte partide, au fost secţii la care după renumărare rezultatul final a arătat diferit etc.

"Mi se pare foarte frustrant. Ca tânăr în această ţară, nu sunt motivat să rămân dacă ştiu că ne fură până şi la vot, nu ne dau nicio şansă să schimbăm în vreun fel această ţară.

Eu am fost plecat din ţară, m-am întors pentru că în momentul acela aveam nişte aşteptări, aveam o speranţă la nivel politic, acum nu ştiu ce să mai cred, sper să se schimbe ceva."

"Am venit aici pentru democraţie", a declarat o tânără.

"Eu am venit aici pentru că m-a întrebat mama dacă vreau să vin, că ea e plecată şi nu poate să o facă, şi am zis că da, vin, mai ales că nici mie nu mi se pare normal să se fure voturi. La anul o să pot şi eu să votez şi dacă tot o să se fure voturi în continuare, o să se ducă ţara în jos", a adăugat un tânăr de 17 ani.

"Indiferent cine iese, în primul rând important e să voteze cât mai mulţi pentru că atunci măcar ştim că asta au vrut oamenii. Dacă oamenii vor PSD, atunci asta e, ne supunem majorităţii, dar dacă lipsesc multe voturi care fac diferenţa, o să ne simţim prost şi o să fim divizaţi, o să trăim în două lumi separate", a declarat alt tânăr.

"Eu vreau să rămân în ţară pentru că sunt multe lucruri proaste aici, dar este cea care m-a crescut, aici am prieteni, aici am amintiri, şi m-a ajutat să ajung unde sunt acum, la facultate, învăţând ce îmi place şi vreau să încerc să las lucrurile mai bine decât le-am găsit."

"Vreau să fie respectate valorile democraţiei, valorile libertăţii, ale dreptăţii, dacă ai greşit să plăteşti, frauda electorală e una dintre cele mai rele fapte pe care le-ai făcut şi trebuie să plăteşti. (...) Eu vreau să rămân aici, în principiu, indiferent cât de rău se face, pentru că dacă nu rămâne nimeni nu o să fie mai bine", a adăugat un participant.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor