Victorie netă a Partidului Democrat, de centru-stânga, la alegerile municipale, în întreaga ţară (presa italiană)

. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.06.2013

Rezultatele balotajelor alegerilor locale din Italia (care s-au desfăşurat pe 9 şi 10 iunie), soldate cu o victorie netă a forţelor de centru-stânga, insuccesul coaliţiei de centru-dreapta şi al Mişcării populiste 5 Stele, dar şi prezenţa redusă la urne, care demonstrează dezamăgirea italienilor faţă de politică, se află marţi în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

'Partidul Democrat - Poporul Libertăţii: 16 la 0', scrie La Repubblica de la Roma, care subliniază victoria clară a forţelor de centru-stânga, formate din Partidul Democrat (PD) şi aliaţii săi, printre care Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL), în toate comunele capitale de provincie, unde stânga trece de la 10 la 16 primari, în timp ce, în comunele cu peste 15.000 de locuitori, centrul-dreapta, format din Poporul Libertăţii (PdL) şi aliaţii săi, trece de la 41 la 14 administratori. Totul însă într-un climat de dezamăgire din partea corpului electoral, absenteismul depăşind 50%. Au votat numai 48,5% din cei peste şase milioane de cetăţeni italieni chemaţi la urne, minus 11% faţă de primul tur de scrutin (care a avut loc pe 26-27 mai), şi o adevărată 'prăbuşire verticală' a prezenţei la vot, faţă de procentul de 77,2% înregistrat în anul 2008, la ultimele alegeri locale din Italia.

Partidul Democrat (PD, de centru-stânga) cucereşte şi primăria Romei, cu medicul chirurg Ignazio Marino (58 de ani), care a obţinut 64% din voturi, faţă de procentul de 36% obţinut de adversarul său, Gianni Alemanno, din partidul de dreapta Poporul Libertăţii (PdL), fondat de fostul premier Silvio Berlusconi. PD cucereşte şi primăria din Treviso (nord), administrată în ultimii 20 de ani de partidul populist de dreapta Liga Nordului. Cu alte cuvinte, 'un triumf al forţelor de stânga, care însă trebuie analizate cu atenţie, considerând procentul absenteismului', potrivit principalului cotidian roman.

'Un triumf pentru Ignazio Marino, Roma virează la stânga', scrie Corriere della Sera din Milano, care precizează că alegerile locale s-au soldat cu o victoria netă a forţelor de centru-stânga şi cu o înfrângere clară a partidului fondat de Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii, şi a Mişcării populiste 5 Stele (M5S), a bloggerului Beppe Grillo, care câştigă în numai două comune din cele peste 60 în care s-au desfăşurat balotajele din 9 şi 10 iunie.

'Rezultatul alegerilor municipale întăreşte guvernul de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta', scrie La Stampa din Torino, care subliniază o declaraţie a premierului italian Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat), care a spus luni că 'executivul apare mai solid' după victoria netă a Partidului Democrat la aproape toate balotajele desfăşurate duminică şi luni. Iar noul secretar al PD, Guglielmo Epifani, a afirmat luni seară că 'rezultatul alegerilor locale este un motiv de mândrie pentru PD şi o revanşă după rezultatul incert al alegerilor generale de la sfârşitul lunii februarie'.

'Se schimbă geografia politică a Italiei, în urma rezultatului alegerilor administrative, iar PD câştigă în întreaga ţară, în nord, în centru, la Roma, în sud şi în insule', mai observă principalul cotidian torinez.

'La balotaje câştigă Partidul Democrat şi absenteismul', scrie cotidianul de dreapta Il Giornale din Milano (proprietate a familiei Berlusconi), care comentează că 'Poporul Libertăţii pierde toate alegerile la care fondatorul său, Silvio Berlusconi, nu participă în mod direct la campania electorală'.

'No Silvio, No Party', adaugă cotidianul menţionat, care precizează că, pentru forţele de dreapta, cea mai mare înfrângere este cea de la primăria Romei, 'recucerită, după cinci ani, de stânga'.

Il Giornale mai subliniază 'istorica înfrângere' a partidului populist de dreapta Liga Nordului la Treviso şi la Brescia (nord), oraşe în care 'după 20 de ani de dominaţie de dreapta s-a terminat o epocă', şi marele insucces al Mişcării 5 Stele (M5S) în întreaga Italie şi mai ales în Sicilia, unde, la alegerile parlamentare din februarie, partidul lui Beppe Grillo cristalizase votul de protest, obţinând 'un succes fără precedent'.

'PD câştigă pretutindeni, dar câştigă şi absenteismul', scrie publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma, care relevă procentul redus de prezenţă la urne, numai 48,5%, 'neobişnuit de scăzut pentru Italia'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor