VICTORIE majoră pentru Nicuşor Dan împotriva mafiei imobiliare. Şedinţa care a schimbat totul

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan

Lovitură pentru rechinii imobiliari: După un scandal care a inflamat spiritele în spaţiul public, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis, în şedinţa de vineri, cu 29 voturi „pentru” şi 23 „împotrivă”, ca termenul de suspendare a Planurilor Urbanistice Zonale pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 să fie de 12 luni.

Până la urmă, liberalii au făcut pasul în spate şi au renunţat la termenul iniţial de 3 luni, pe care au încercat să i-l impună lui Nicuşor Dan, demers ce a stârnit revolta în rândul cetăţenilor şi le-au adus acuzaţii de trădare şi pactizare cu rechinii imobiliari.

„Este un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureştiului. Ani de zile a prevalat interesul privat şi diferitele reţele de interese în faţa interesului public. Am spus şi o repet, urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Majoritatea Consiliului General a luat azi o decizie curajoasă, o decizie corectă şi a dovedit opiniei publice că este o adevărată autoritate publică, cineva care acţionează în interes public şi nu în interes privat”, a declarat primarul general Nicuşor Dan, la sfârşitul şedinţei Consiliului General.

Edilul Capitalei a subliniat că „prin aceste PUZ-uri de sector, între o capitală sufocată de poluare în care copiii au boli respiratorii şi vârstnicii au boli cardiovasculare generate de această poluare a aerului, urmau să dispară sute de hectare de spaţiu verde care aveau acest statut de spaţiu verde în planul urbanistic general”. Dan a mai adăugat că Bucureştiul ar fi pierdut „oportunităţi de dezvoltare cum este metroul de suprafaţă, cum este salba de lacuri din nordul” oraşului.

„Este un semnal pentru toţi investitorii de bună credinţă, pentru arhitecţi, pentru constructori că oraşul ăsta are nevoie de dezvoltare, dar că această dezvoltare trebuie să fie sustenabilă şi mai ales trebuie să fie făcută pentru cetăţean şi nu pentru nişte interese speculative. Este deci o victorie a societăţii civile care reclamă de ani de zile aceste abuzuri urbanistice, împotriva unor reţele de interese. O victorie materializată de această coaliţie PNL - USR care are majoritatea din Consiliul General. Vreau să îi felicit încă o dată pe consilierii generali din aceste două partide care s-au prezentat azi cu toţii la vot - au fost 29 de voturi din 29 -, şi care, în ciuda presiunilor pe care le-au avut fiecare dintre ei de la toate aceste reţele care au făcut rău Bucureştiului, au stat în picioare şi au votat pentru public. Le mulţumesc şi sunt mândru că sunt susţinut de ei”, a conchis primarul general.