Vicepremier turc: Dacă Guvernul român va cere ajutorul Turciei, va avea susţinere în proiectul moscheii

Vicepremierul turc Veysi Kaynak a declarat joi seara, la Constanţa, că dacă Guvernul României va cere ajutorul Turciei privind construirea moscheii în Bucureşti, atunci va avea susţinerea autorităţilor de la Ankara în realizarea proiectului, relatează Agerpres.
Viceprim-ministrul Turciei, Veysi Kaynak, şi ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, la Bucureşti
Viceprim-ministrul Turciei, Veysi Kaynak, şi ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, la Bucureşti (MAE)

”'Legat de construirea sau neconstruirea moscheii din Bucureşti, pot să spun că cererea de construire a unui lăcaş de cult, fie acesta moschee sau alt tip de lăcaş, poate fi transmisă doar de cetăţenii acelei ţări. Subiectul a fost discutat în urma dorinţei comunităţii musulmane din România, care a transmis o cerere guvernului român în acest sens. Am văzut că partidele politice din România susţin acest proiect, lucru care pe noi ne face să ne simţim bine. Tot ce poate să facă Turcia în acest sens este să aplice reciprocitatea în cazul în care guvernul român va cere ajutorul Turciei, şi atunci va avea susţinerea statului turc în acest proiect'', a răspuns, într-o conferinţă de presă, viceprim-ministrul Turciei, întrebat fiind dacă proiectul privind construirea moscheii în Capitală va continua.

Referitor la întrebarea dacă a discutat cu autorităţile de la Bucureşti despre introducerea învăţământului superior teologic musulman, Veysi Kaynak a afirmat că autorităţile române au un cuvânt de spus în acest sens.

''În ceea ce priveşte instituirea unui învăţământ superior teologic, din nou pot spune că cei care vor decide dacă acest lucru este necesar sau posibil sunt partea românească, guvernul român. Autorităţile române sunt cele care pot să aibă cuvânt în această privinţă. Din punctul meu de vedere, consider că oamenii trebuie să aibă dreptul să creadă în ce vor ei şi să-şi manifeste credinţa în modul în care doresc. Dacă noi nu acţionăm în acest sens, dacă nu se permite acest lucru, se ajunge la radicalism sau la ilegalitate. Însă în România nu există o asemenea problemă pentru că musulmanii din România se pot ruga liber şi pot să-şi manifeste credinţa în mod liber'', a mai menţionat vicepremierul turc, citat de Agerpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne