Veşti proaste pentru români: ANRE a decis majorarea tarifului serviciilor de sistem în cazul Transelectrica

Energie electrică (anre.md)
Andrei Popescu
05.06.2024

Tariful pentru serviciile de sistem care este primit de operatorul reţelei de transport şi al Sistemului Energetic Naţional, Transelectrica, a fost majorat, începând cu data de 1 iunie, cu 40%, potrivit unei informări a companiei transmise Bursei de Valori Bucureşti, relatează Economica.net.

Noul tarif, aplicabil de la 1 iunie, este de 12,84 lei/mwh, faţă de 9,17 lei/mwh (fără TVA), cât era înainte de 1 iunie.

Potrivit sursei citate, majorarea de tarif a fost decisă de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) printr-un ordin care a fost publicat în Monitorul Oficial în 30 mai.

“Modificarea valorii tarifului a fost determinată de aplicarea mecanismului de corectare a deviaţiilor semnificative de la prognoza care a stat la baza aprobării tarifului intrat în vigoare la data de 01 ianuarie 2024, în conformitate cu prevederile cadrului de reglementare emis de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei”, precizează compania în informarea transmisă acţionarilor.

Conform site-ului citat, ANRE a decis, în mod excepţional, majorarea acestui tarif în timpul anului, la solicitarea Transelectrica, pentru că fie preţul energiei pentru serviciile de sistem a fost mai mare decât ce a calculat Autoritatea când a stabilit acest tarif, la 1 ianuarie 2024, fie a crescut cantitatea de energie electrică necesară funcţionării Sistemului Energetic Naţional comparativ cu ce se prognozase.

În ceea ce priveşte tariful pentru serviciile de sistem, acesta este o componentă a facturii de energie electrică, pe care o plăteşte fiecare consumator de energie electrică din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor